LÄS MER: Betygen: Flera underkända i LHC

LÄS MER: Så var Örebro–LHC minut för minut

Jag har varit med och bevakat Linköping HC:s herrar i snart två år nu och aldrig tidigare har jag känt att förluster har satt sig hårt mentalt på spelarna. Men efter matchen mot Örebro syntes det klart och tydligt. Både blicken från Anton Karlsson under tiden jag gjorde videointervjun med honom och Jimmy Anderssons blick när han gick mot Per Bergsten för att prata... Det är tungt nu. Riktigt tungt. Blickar talar sitt tydliga språk och för mig var bådas blickar ett tecken på att känna sig otillräckliga.

I dessa lägen är det lätt att börja skrika att föreningen ska sparka tränaren Tommy Jonsson eller sparka general managern Fredrik Emvall. Men nej, det är inte där felet ligger enligt mig.

Problemet för LHC ligger inte bara i att de fått skador på tongivande spelare på rinken, problemet ligger i att laget fått skador på spelare som också är självklara ledare. Att ha lagkaptenen Eddie Larsson på skadelistan är ett otroligt tapp då han både är en viktig kugge på isen men också en otroligt viktig ledare utanför isen. Av det jag sett av honom omkring träningar och matcher är att han sprider ett lugn till övriga spelare och är just den kaptenen som Linköping behöver. När han är skadad blir den naturliga ersättaren Broc Little – som också är skadad. Vem är spelaren som då brukar kunna vara metodisk och lugn vid pressade lägen. Jo, målvakten Jonas Gustavsson... som blev sjuk inför matchen. Redan innan dess hade Sebastian Karlsson varit den naturliga energispridaren, men han har jag räknat bort på grund av långtidsskadan.

Därmed måste spelare som kanske inte är naturliga ledare steppa upp och fylla dessa kostymer. Enligt mig ett omöjligt uppdrag och det är också därför det hårda fallet kommer.

Det som jag tycker laget ska göra nu är att gå tillbaka till grunderna ordentligt. Skapa enkla mönster att jobba efter och ge alla extremt tydliga och enkla roller. Ingen ska i något läge vara frågandes till vad den ska göra vid en viss situation. Videogranska och bryt ner allt i detalj och bygg upp träningarna efter svagheterna som måste förbättras. Individuell extraträning behövs på de spelarna som gör om de enkla misstagen i defensiven och ge dem verktyg för hur de ska lösa situationer så rakt och enkelt som möjligt.

Artikelbild

Sedan är det bara att be till gudarna att skadeläget ljusnar – så fort som möjligt.