Nyuttagna landslagsforwarden log och kunde konstatera att det är skillnad på då och nu och skillnad på september och december.

Då möttes topplagen i Leksand – och LHC förlorade med 2–7. Nu möttes topplagen i Linköping – och LHC vann med 2–1 (2–0, 0–0, 1–0).

– Nu har vi sex raka vinster och har verkligen hittat ett bra go. Vi har gjort det bra efter senaste landslagsuppehållet och det här var ytterligare ett kvitto på det, sa Moa Wernblom.

Artikelbild

Säger du Wernblom och ishockey är det svårt att inte tänka på Magnus Wernblom.

Den minst sagt hetlevrade anfallaren svarade för 677 matcher i det som då hette elitserien, var en stor ikon i framförallt Modo med 266 mål och 1 268 straffminuter. Dottern Moa är hårt arbetande precis som pappa, men tillbringar inte lika mycket tid med att testa utvisningsbås runt om i Sverige.

Hon trivs alldeles utmärkt med livet och liret i Linköping.

– Det är superbra, både laget och staden. Det jag kan sakna är lite snö, men jag får ta igen det när jag åker hem över jul, sa hon.

Artikelbild

En match återstår före dess – men inte minst comeback i landslaget i turneringen i Finland nästa vecka.

– Överraskad? Det är du på sitt sätt alltid när du får spela i landslaget. Samtidigt hade jag haft lite kontakt med Ylva (Martinsen, förbundskaptenen) och visste att chansen fanns. Förra säsongen var jag inte med någonting, så det ska bli jättekul. Det är alltid ett mål att vara med där.

Artikelbild

Formen?

– Jodå. Det går åt rätt håll. Det känns bra.

Artikelbild

Efter den minst sagt svajiga starten har topptippade LHC som bekant gått betydligt bättre och är nu uppe på den andraplats som de flesta hade tippat före seriestart. Upp till serieledande Modo skiljer sju poäng – men samtidigt är Luleå bara två pinnar efter.

Med sex (!) matcher mindre spelade.

Så det är ingen alltför vågad gissning att storfavoriten och regerande mästarlaget hunnit ta över i topp innan grundserien är över. Men kommer du tvåa är det garanterad hemmaplansfördel hela vägen fram till final och det kan bli nog så viktigt.

– Klart att vi vill komma så högt upp som möjligt i tabellen. Vi vill vara däruppe och slåss. Men det är i slutspelet som allt avgörs och då ska vi vara redo, sa Moa Wernblom.

Inför 289 åskådare i Saab arena fick hemmalaget en pangstart med mål på första anfallet värt namnet. Framspelad av Wernblom kontrade Emma Muhrén och avslutade med ett skott i krysset. Sedan tog det inte särskilt lång tid förrän också 2–0 kom. Sidney Morin gjorde målet, från nära håll efter bara femton sekunders spel i fem mot fyra.

LHC var bättre, även om Leksand försökte flytta upp positionerna i slutperioden när det behövde jagas mål. Eveliina Suonpää imponerade i hemmamålet och svarade för ett antal vassa parader när det som bäst behövdes – ända tills hon slarvigt släppte Gracen Hirschys flipperpuck förbi sig med bara 37 sekunder kvar.

– Viktigt med en så bra start. Sedan svängde det lite, men med en stark laginsats lyckades vi hålla emot, sa Wernblom.