31-åringen presenterades som LHC-spelare under tisdagskvällen och tog därmed den sista backplatsen i truppen. Han kommer närmast från spel i schweiziska Fribourg-Gotteron, där han varit i två säsonger. Sedan nyår har det stått klart att det inte skulle bli någon fortsättning.

– De letade efter en lite mer offensiv back, säger Jonas Holös.

Intresserade klubbar saknades inte. Den norske landslagskaptenen, med flera säsonger i Färjestad och Växjö bakom sig, hoppades länge på att få stanna i Schweiz ("det är bra att spela där"), men hade också förfrågningar från både Ryssland och Tyskland. Till slut blev det Sverige, SHL och LHC.

– Jag pratade med Pajen (Niklas Persson, LHC:s general manager) ganska snart efter VM och vi blev överens för några dagar sedan. Det har känts bra med Linköping hela tiden, Pajen har verkligen visat att han vill ha mig i laget, säger Jonas Holös.

I LHC är tanken att han ska bidra med stabilitet, defensiv styrka och rutin.

– Jag kan spela en stabil säsong. Jag kommer inte att göra 30 poäng som back men vill ta mycket ansvar i defensiven, säger Jonas Holös.

Ledaregenskaperna kommer han också få nytta av, Niklas Persson har betonat att han vill se norrmannen ta ansvar – både på och utanför isen.

– Jag vill visa vägen för de unga killarna i LHC. Jag gillar det. Så var det i Schweiz också, importerna får alltid mycket ansvar där. Och får skit när det går dåligt, säger han och skrattar.

Jonas Holös befinner sig just nu i Oslo där han tränar på egen hand.

– Jag vet inte riktigt när jag kommer till Linköping, vi har inte pratat om det än, säger han.