LÄS MER: Avslöjar: Tangnes lämnar LHC


LÄS MER:
Hit flyttar LHC:s förre tränare

– Skulle jag ta något tränarjobb redan den här säsongen skulle det vara ett spännande uppdrag och något helt annorlunda än vad jag varit med om tidigare. Det här känns verkligen så. Agenten sa att ”det är inte många som får sådana här chanser. Det är upp till dig att ta den”, säger Tangnes.

Natten till i onsdags kom 39-åringen överens om ett treårskontrakt (två plus ett år) med schweiziska storklubben EV Zug. Runt tre veckor har gått sedan han meddelade att han med omedelbar verkan valde att hoppa av från LHC.

Många LHC-supportrar tycker det är märkligt att han nu och så snabbt väljer att flytta till Schweiz.

– Skillnaden är att familjen den här gången kommer att flytta med. Annars hade det inte varit aktuellt. Det blir ett spännande äventyr för alla och vi får vara mer tillsammans. Dessutom är det ett litet land och kortare resor, säger han.

– Frun tycker också att det ska bli jättekul, men är samtidigt lite stressad. Det är mycket som behöver fixas med och en del som hänger i luften. Det är skola till Vilma, det är boende och det är mycket kring hockeyn. Det har gått i ett sedan jag kom hit ner, säger Dan Tangnes.

När går flyttlasset?

– Exakt när det blir vet jag inte.

För en vecka sedan togs den första kontakten och Zug gjorde klart att man ville ha norske skåningen som ersättare för sparkade Harold Kreis.

– Vi hade pratat i familjen om att göra något sådant här om ett år. Nu dök chansen upp. . . och ja, det kan gå fort i den här branschen. Det har verkligen varit snabba ryck under de senaste dagarna, säger han.

Zug är huvudstad i kantonen med samma namn och är naturskönt belägen vid Zugsjön, nära tyska gränsen och bara någon timme från Zürich. Ett välmående och skattevänligt område med många stora och multinationella företag. Under ledning av presidenten och mångmiljonären Hans-Peter Strebel satsar hockeyklubben hårt och har stora planer.

Att det som i våras tog stopp redan i kvartsfinal är inte gott nog.

– Faciliteterna är fantastiska, ett nytt utvecklingscentrum har byggts och här finns tillgång till allt. Att få vara med och bygga något här är en möjlighet du bara får en gång i livet. Jag upplever inte heller att ledningen är lika excentrisk som i klubbar som Zürich, Lugano och Bern, säger Dan Tangnes.

Hur går det med skoltyskan, förresten?

– Nja, den kan förbättras. Men det ska den göra också.

I laget återfinns bland andra förre LHC-centern Garrett Roe, som nu återförenas med sin förre tränare.

– När jag tittade på telefonen nyss hade jag 76 sms och 22 missade samtal. Garrett är en av dem som ringt. Det ska bli kul att träffa honom igen, säger Dan Tangnes.