Förklaringen – till LHC:s sköna succé

Fyra raka segrar för LHC. Förklaringen till lyftet: supereffektivitet i fem mot fyra. "Du får med dig ett jäkla svung i laget", säger Johan Åkerman.

Johan Åkerman styr LHC-insatserna med en (eller två) man mer på isen.

Johan Åkerman styr LHC-insatserna med en (eller två) man mer på isen.

Foto: Per Bergsten

Ishockey2019-11-20 14:00

Assisterande tränaren räknades under sin aktiva tid som power play-specialist och en av Sveriges bästa i just den disciplinen. Nu har han ansvaret för hur Linköping HC ska uppträda i numerära överlägen och ingen kan klaga på utdelningen på slutet.

Tre av fyra mål mot Leksand i den spelformen. Fyra av fyra mål mot Djurgården.

Efter avklarad onsdagsträning och inför torsdagsmötet med serieledande Örebro bad vi Johan Åkerman om förklaringen till senaste veckans succé.

– Det har vunnit matcher åt oss och du får med dig ett jäkla svung i laget när du spelar bra power play, säger han.

Det ger inte bara mål.

– Så är det. Dels ger det även passiva motståndare som inte vågar ta de där skären och blir rädda för att ta utvisningar och dels ger det en massa energi till oss själva.

Mot Leksand (4–1) var det kvintetten med Sam Lofquist, Broc Little, Jaakko Rissanen, Patrik Lundh och Andrew Gordon som dominerade stort. Mot Djurgården (4–2) var det i stället Jonas Holös, Olle Lycksell, Adam Helewka, Jarno Kärkki och Henrik Törnqvist som visade vägen.

Johan Åkerman:

– Vi har fått bättre kemi i två enheter som hjälps åt att dra lasset och tävlar mot varandra att vara dem som gör skillnad. Det ger ett bra signalsystem till hela laget.

Gör ni något annorlunda nu jämfört med tidigare under hösten?

– Ja, lite annorlunda gör vi. Framförallt mål.

Så här långt under SHL-säsongen ligger LHC trea i power play-tabellen med en procent på 27,42. Därmed mål på drygt vart fjärde försök.

– Procenten är inte det viktigaste för oss. Vi har satt fyra–fem parametrar och pratar mer om att skapa en viss typ av målchanser. Mycket direktskott, mycket returer nära mål. Det ger till slut den där procenten. Det finns statistikverktyg som tydligt talar om hur vi ligger till. Du kan få en bra känsla av att publiken vrålar, men utan att det ens är nära. Det här systemet är inte känslostyrt utan svart eller vitt. Antingen är det en bra eller dålig målchans.

Ge oss några nycklar!

– Att attackmentaliteten finns där, att du flyttar pucken snabbt, att du går på instinkt med mycket direktskott och att alla vet vad som händer när avsluten kommer. Även om Andrew Gordon gjorde ett sådant mål mot Leksand, är det väldigt sällan det blir ett spel exakt som man har ritat det. Det gäller att ta de chanser som du får.

Samtidigt som målen rasat in i numerära överlägen har inte spelet i fem mot fem varit lika imponerande.

– Det är vi väl medvetna om. Då är det bra att kunna förlita sig annat. Produktionen behöver gå upp i fem mot fem, men gärna vinst i matcherna på vägen dit. På slutet har vi mest pratat om vårt defensiva spel och då blir ofta målchanserna framåt lidande. Där behöver vi kaxa upp oss, säger Johan Åkerman.

Alla LHC-are utom långtidsskadade duon Mattias Bäckman och Anton Björkman och sjuke Mikael Frycklund tränade för fullt. Mot Örebro är Jaakko Rissanen tillbaka som center i förstakedjan, vilket betyder att Patrik Lundh flyttar till Sebastian Karlsson och Jimmy Andersson.

LHC-jubel efter power play-mål mot Djurgården.
LHC-jubel efter power play-mål mot Djurgården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!