Den 20-årige Täbysonen spelade i Linköpings HC:s juniorverksamhet mellan 2015 och 2017. Det blev två bra säsonger där han också står noterad för två SHL-matcher 2016/2017.

Att ta en plats i LHC:s a-lag skulle bli svårt, så Hugo Leufvenius bestämde sig för att flyga över Atlanten och slå sig ner i kanadensiska Sarnia med drygt 70 000 invånare (födelseorten för SHL-profilerna Cam och Chris Abbott), och spela i OHL, en juniorliga med 17 kanadensiska och tre amerikanska lag.

Ett beslut han allt annat än ångrar.

– Det har varit jättekul. Jag försökte få en liten ändring i karriären och är glad att jag vågade ta steget. Det har varit en utmaning, både på och utanför isen. Det är tur att man är svensk och har haft engelska i skolan, det har varit en del östeuropeer som har haft det tufft med språket, säger Hugo Leufvenius.

– Jag har lärt mig massor. Jag hade turen att få vara i samma lag i två är. Alla tränare och hela organisationen är världsklass. Intresset är stort i Kanada, det finns vissa lag som har 8–9 000 i publiksnitt. Vi i Sarnia hade väl ett snitt på 3 500–4 000. Det är jättekul och lite skillnad mot svensk juniorhockey om man säger så.

När Sporten pratar med Hugo Leufvenius är han åter i Stockholm, fortfarande jetlaggad efter att bara ha varit hemma i några få dagar. Säsongen för Sarnia Sting tog slut i första slutspelsrundan.

Hugo Leufvenius hade dock en charmant säsong personligen. Poängskörden för hans del blev imponerande 86 poäng (39+47) uppdelat på 70 matcher. Med de siffrorna är forwarden den poängmässigt näst bästa svensken genom tiderna i OHL. Endast överträffad av André Burakovskys 41 mål och 87 poäng från 2013/14.

Leufvenius åtnjöt stort förtroende av tränarduon Derian Hatcher och David Legwand, som tillsammans har runt 15 säsonger var i NHL.

Vad har du utvecklat mest i ditt spel de här två åren?

– Våra tränare kan extremt mycket om hockey och har lärt ut väldigt mycket. Det är mycket smådetaljer, men överlag har mitt offensiva spel blivit bättre. De har alltid sagt till mig att vi svenskar är lite osjälviska och gillar att passa. De sa att du måste fan börja skjuta mer, du har ju ett riktigt bra skott. Den här säsongen började jag med det, och då började lite fler puckar trilla in.

Hugo Leufvenius galanta säsong hade kryddats extra med deltagande i junior-VM. Han var med i den preliminära truppen, men sållades bort i sista stund.

Klart att det sved.

– Jag minns att jag satt på flygplatsen på väg tillbaka till Kanada. Det var tufft. Jag var ju där, var på camp, spelade träningsmatcher och kände att ingen annan skulle ta min plats. Jag hade jättegärna spelat JVM – det hade varit en ära. Tyvärr så hände inte det, säger Hugo som hanterade det på följande sätt:

– Jag använde det som bränsle för att prestera ännu bättre andra halvan av säsongen. Jag försökte visa Montén (Tomas) att han hade gjort ett misstag. Sen är det inte så att karriären går under på grund av det, och det var många duktiga spelare i Sveriges trupp.

Någon tredje säsong i OHL kommer det inte att bli för Leufvenius.

Hugo presenterades under onsdagen av Karlskrona HK som ett nyförvärv inför nästa säsong i hockeyallsvenskan.