LÄS MER:LHC-stjärnan kan petas

LHC-forwarden såg inte särskilt förvånad när vi visade honom statistiken efter onsdagsträningen i Saab arena.

Snarare inte alls.

210 matcher spelade i SHL i höst och vinter. 109 av dem har slutat med uddamålsseger.

52 procent!

– Det är klart att det är roligare med jämna matcher. Du vet att om du slappnar av en enda procent så förlorar du. Så det gäller bara att vara den procenten bättre varje kväll. Och vill du inte vara det, så är tävlingsmomentet borta, säger Jimmy Andersson.

Vad säger du om statistiken?

– Jag trodde att det var ännu fler matcher.

Han funderar ett ögonblick innan han fortsätter:

– Ofta är det där uddamålet som är skillnaden mellan ett vinnande och ett förlorande lag. Som när vi avgjorde sent och vann uppe i Timrå nyligen. Jag tycker att vi jämfört med i fjol spelar en bättre hockey och har en grundstruktur på en högre nivå och då vinner du också fler tajta matcher.

– Det är bara titta hur det ser ut i serien. Jag vet inte exakt hur mycket som skiljer, men det är tätt mellan ettan och elvan och alla poäng är precis lika viktiga. Oavsett motstånd, säger Andersson.

Hur ofta är du inne på sidan 358 på text-tv och kollar tabellen?

– Väldigt sällan. Jag försöker att låta bli. Jag vet att vinner du mycket så brukar du ligga bra till.

Du vet inte vilket lag som leder serien?

– Nej.

Och det är så du vill ha det?

– Det är ju högst personligt, alla får göra som man vill, men jag känner inte att jag får ut så mycket av ta reda på var andra lag ligger. Jag vet att vi är med i toppen någonstans. Det räcker så.

Efter två raka hemmavinster inför fullsatta läktare väntar på torsdagen möte med nästjumbon Mora – inför inte alls lika mycket folk. Men enligt Jimmy Andersson ska det inte påverka uppladdningen.

– För mig är det ingen skillnad. Däremot kan det så klart påverka och ge medvind om det är utsålt. Du får en extra skjuts när det är fullsatt och ett jävla liv, säger han.

Av LHC:s 30 spelade matcher har 19 av dem så här långt slutat med bara ett måls skillnad. Tommy Jonsson, tränaren, har gjort ett antal säsonger i högsta serien och säger:

– Känslan är att det aldrig tidigare varit så jämnt. Lagen har ungefär samma förutsättningar, de ekonomiska skillnaderna har jämnats ut, alla spelare är vältränade och jobbar väldigt hårt.

– Man är inställd på att det alltid blir tufft och att du kan aldrig slappna av. Möjligen om det står 7–1 och är tre minuter kvar. Men så är det ju nästan aldrig.