– Du är aldrig riktigt dig själv när du varit borta ett tag, men förhoppningsvis tar det inte så lång tid innan jag är inne i det igen. Formen känns bra, men det är lätt hänt att du blir för ivrig i början, säger 19-åringen (han fyller i veckan) efter avklarad måndagsträning.

LÄS MER: Här är LHC:s nya tuffa skadesmäll

Det var redan i andra bytet i första matchen i juniorlandslagets turnering i Tjeckien nyligen som Södergran blev nedklubbad framför mål. Det blev inget mer spel där – och ytterligare tre missade SHL-matcher med LHC i förra veckan.

Artikelbild

| Johan Södergran.

Men räkna med comeback mot Rögle på torsdag.

I en kedja med Derek Roy och Jimmy Andersson?

Inte alls omöjligt.

– Jag hoppas ta plats i laget till nästa match, säger han.

Unge forwarden har gjort både mål- och spelmässig succé under hösten, men drabbades alltså av ett bakslag med landslaget. Det har snackats om att det var en hjärnskakning, men enligt honom själv var det inte riktigt så illa.

– Nej, det var mer att det var en rejäl smäll och att det för säkerhets skull behandlades som en hjärnskakning. Jag hade inte så många symtom som tydde på att det var det, säger han.

Vad var det som hände?

– Jag stod framför mål och blev mer eller mindre överkörd när inte pucken var i närheten. Det hade aldrig hänt i SHL. Men jag reste mig upp direkt och åkte till båset. Det var aldrig att jag var groggy eller så.

Däremot var det förstås en tung missräkning att han missade chansen att visa upp sig för förbundskapten Tomas Montén som i början av december tar ut truppen till JVM, där även lagkompisarna Adam Ginning och Olle Lycksell är höagktuella.

– Klart att jag hoppas få chansen, men jag tror att det blir tufft. Trist att jag inte fick spela mer, men jag hoppas att han (Montén) tittar på hur det ser ut i SHL också, säger Johan Södergran.

Kvartetten Lukas Bengtsson, Nick Sörensen, Adam Ginning och Olle Lycksell vilade från måndagens LHC-träning.

– De spelade mycket med sina landslag och fick inget ledigt efter det, så därför passade det bra med att ge dem lite vila, säger Tommy Jonsson, tränaren.

Utöver match mot Rögle väntar också bortamöte med Mora senare i veckan. Efter bara en vinst på de åtta senaste matcherna är LHC i stort behov av ett mer långvarigt trendbrott.