Efter en dramatisk och kaosartad final mot Finland blev USA till slut världsmästare i söndags kväll. För Damkronorna slutade årets världsmästerskap däremot i ett stort misslyckande och till nästa säsong väntar nystart i B-gruppen.

Nu ger Madeleine Östling sin syn på det svenska uttåget.

– Klart att det är en rejäl smäll. Jag tycker synd om spelarna och ledarna. Ska man se något positivt med det så är det att det förhoppningsvis kan fungera som en väckarklocka och att vi kan ta oss tillbaka så fort som möjligt.

– Klubbarna i SDHL jobbar som bara den och gör vad de kan. . . men vad gör förbundet? Alldeles för lite om du frågar mig. Förutsättningarna har bara blivit sämre, säger Östling.

Hon tycker att framförallt förbundet bär skulden för misslyckandet.

– Det här har pågått en längre tid. Tidigare, när också resultaten var betydligt bättre, fanns en tydligare kravbild. Vad finns nu? Det har varit mycket snack om att SOK-stödet dragits in, men vad har förbundet gjort under alla de här åren? Hur ser stödet ut? Det går inte att lägga allt på SDHL-klubbarna.

– Det är bara att titta på hur många nationer satsar på sina landslag på ett sätt som vi inte längre är i närheten av, säger Madeleine Östling.

Nu väntar spel i B-VM. Hur tror du att det kan påverka SDHL?

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag hoppas och tror att ligan kan fortsätta att vara lika stark. Jag ser ingen tråd som hänger ihop där.

LHC-truppen har just nu ledigt och återsamlas i mitten av maj.

– Det är Josef (Nilsson, nye sportchefen) som håller i lagbygget, men känslan är att vi ligger bra till, säger Östling.

Något nytt angående fortsättningen för finska stjärnan Susanna Tapani, som hamnade i centrum efter VM-finalen i söndags?

– Nej.