Han kommer i från den lilla staden Gislaved som ligger en bit utanför Jönköping. Det var där han hittade passionen för ishockeyn.

– Gislaved är en väldigt liten ort där allt ligger väldigt nära. Det gjorde att jag var i ishallen varje dag och hängde där väldigt mycket. Det var faktiskt en domare som kom fram till mina föräldrar och sa att jag borde börja med ishockey, eftersom att jag var där så mycket, säger Nikola Pasic och ler.

– Jag har provat olika sporter men var bäst på ishockey och då blev det naturligt att fortsätta med det.

Artikelbild

| Nikola Pasic.

I Gislaved håller den större delen av befolkningen på HV71 – men för Pasic var det inget som gjorde att han drog sig mer mot HV-staden Jönköping.

– 80 procent av befolkningen i Gislaved håller på HV, men jag höll väl inte på något lag direkt. För mig spelade det ingen roll var jag skulle spela och jag tyckte Linköping verkade bra, säger Pasic.

Därför gick flyttlasset till Linköping för studier på hockeygymnasiet här.

– Det var ovanligt i början då man aldrig varit själv innan, det kunde kännas lite tomt. Men man vande sig väldigt snabbt. Alla bor nära varandra här så man umgås och hjälper till med maten. Det var lättare att komma in i det än vad jag trodde.

Artikelbild

| Nikola Pasic.

Vad tycker du om hockeygymnasiet här då?

– Det är både kul och jobbigt. Det är mycket hockey i skolan och sedan är det plugg och sedan är det träning igen. Du har inte så mycket fritid. Men det är det här man vill hålla på med så det är kul, säger Pasic och fortsätter:

– Man tränade inte lika hårt i Gislaved – så det var en tuff omställning i början. Men nu har man vant sig så i år har det inte varit lika tungt. Det blir ju bättre och bättre för varje månad.

Vad säger du om säsongen som gått med J20-laget?

– Jag började dåligt men jobbade mig uppåt. Sedan har det gått bättre och bättre för varje månad och nu i slutet har det känts riktigt bra. Jag hoppas att jag kan fortsätta på samma spår till nästa säsong.

I hockeykretsar har han varit en spelare som det pratats om på grund av att han gjorde en bra säsong med J20-laget. När han även gjorde en bra turnering med Sveriges U18-lag i VM blev han ett namn som lyftes fram ytterligare ett steg.

– Jag tycker det gick riktigt bra under hela turneringen. Jag är inte missnöjd med någon match. Både vi som lag och jag själv spelade riktigt bra. Det var samtidigt otroligt kul att vinna bronsmedaljen, även fast det såklart var tråkigt efter semifinalen. Men det är inte varje dag man tar hem ett brons i ett VM.

På grund av framgångarna är 17-åringen en spelare som LHC:s general manager Fredrik Emvall har nämnt som ett potentiellt namn för att kunna slå sig in i A-truppen till nästa säsong.

– Jag vill börja bra i J20 och hoppas få chansen att visa upp mig i A-laget. Jag vill försöka att ta en plats där. Men jag har inte fått något kontrakt än så det är egentligen bara att fortsätta jobba på för att försöka få det. Om folk gillar det man gör är det bara att fortsätta jobba på sitt spel och hoppas att det ger utdelning, säger Pasic.

Vad tycker du utmärker dig som spelare?

– Jag är en snabb teknisk spelare som gillar att utmana och skapa målchanser. Jag är väldigt offensiv. Sedan kan jag bli bättre på försvarsspelet.