Juniorlandslagsmeriterade backen Anton Björkman har länge varit ett framtidshopp för Linköpings HC. Men när vägen till seniorhockeyn har stoppats av skador har det varit tufft för talangen. Men nu står det klart att han kommer spela nästa säsong i hockeyallsvenskan med IK Oskarshamn.

– Det känns kanonbra att komma till Oskarshamn och jag ser verkligen framemot att få dra igång säsongen. Jag känner mig väldigt revanschsugen från förra året då jag blev skadad i december och ser detta som en liten nystart för mig personligen. Jag ser alla möjligheter att få utvecklas bra här, spela stabilt och förhoppningsvis hjälpa laget så mycket jag kan, säger Björkman själv till IK Oskarshamn.

19-åringen har representerat Linköpings HC under hela sin hockeykarriär och debuterade i SHL som 17-åring. Han har sedan dess noterats för 42 matcher i SHL och SM-slutspel. Han har även representerat Sverige i såväl U16-, U17- och U18-sammanhang.

– Anton är en tvåvägsback, men med styrkorna i defensiven med fin rörlighet och förmåga att läsa spelet. Där finns mycket potential i honom och han har alla möjligheter att blomma ut, säger sportchef Per Kenttä till klubbens hemsidan.

Kontraktet är skrivet över den kommande säsongen, men från och med säsongen 2019/2020 har han åter ett SHL-kontrakt med LHC.

– Jag tycker att det är ett väldigt klokt beslut av Anton. Han har en väldigt stor drivkraft att utvecklas som hockeyspelare och att han själv vill ta det här klivet vittnar om hans mognad och självinsikt. Vi hoppas att Anton ska göra en riktigt bra säsong med Oskarshamn med mycket speltid för att på sikt komma tillbaka till LHC och SHL, säger Fredrik Emvall till LHC:s hemsida.

På grund av Björkmans flytt till Oskarshamn blir han ersatt av juniorbacken Alexander Karlsson. Även han har spelat hela sin juniortid i Linköping där han under den senaste säsongen varit utlånad till Oskarshamn och Västervik i hockeyallsvenskan. Nu har 19-åringen istället skrivit på ett ettårskontrakt och kommer ingå i SHL-truppen.

– Han har varit med i beräkningarna tidigare och tränat försäsongen med A-laget. Han har varit väldigt bra med juniorerna och var genomgående den bästa backen under förra säsongen, säger Fredrik Emvall till Corren.

Är tanken att han ska spela med juniorerna också?

– Det får vi se, det är för tidigt att säga. Men Chad Billins kommer ju ansluta till truppen senare så han kommer ju garanterat spela från början. Han är ju ordinarie i SHL-truppen nu. Det är viktigt att de unga får mycket speltid och inte kommer upp och bara sitter på bänken hos oss. Han har även känt på seniorhockeyn med Oskarshamn och Västervik och har varit med A-laget en del under föregående säsong.