Låt er inte luras av det här, LHC

Niklas Persson har visat nödvändig handlingskraft – och om varför Linköping HC trots elva poäng av tolv möjliga måste bredda repertoaren.

Duell framför LHC-målet på onsdagsträningen. Jonas Gustavsson och William Worge Kreu försvarar mot Broc Little och Jarno Kärki.

Duell framför LHC-målet på onsdagsträningen. Jonas Gustavsson och William Worge Kreu försvarar mot Broc Little och Jarno Kärki.

Foto: Per Bergsten

Ishockey2019-11-21 07:00

Niklas Persson överskattade det lag som han ställde på benen i SHL-premiären och under första delen av säsongen. Men där han gjorde fel då har han gjort rätt nu. LHC-basen har visat handlingskraft som hittat nödvändiga förstärkningar och ska ha beröm för det.

Visst, man kan säga att han inte hade något val och att alla såg att det behövde göras. Inte minst som en massa skador ytterligare försvårade läget. Men lika sjutton gäller det att göra det också. Och det har Niklas Persson gjort.

Det tog lite tid, men hellre så om det innebär att det blir rätt.

Och utan förhastade slutsatser: nog känns det som om Persson och inte minst Bert Robertsson, tränaren, mer tydligt nu satt sin prägel?  Mycket tack vare att laget helt enkelt blivit så mycket bättre med de spelare som hämtats in. Utan Sam Lofquist, Adam Helewka och Jarno Kärki hade det aldrig blivit fyra raka segrar. Aldrig.

Den sistnämndes kontrakt går ut om några veckor, men med tanke på den skillnad han gjort bör LHC se till att förlänga. Problemet är att där redan finns femton forwards med gällande avtal säsongen ut, men då får i så fall någon av de som står utanför lånas ut. Det brukar alltid gå att lösa.

Det är inte längre bottenläge i tabellen och LHC har senaste veckorna genomgått en förändring till det bättre. Sakta men säkert har krisstämpeln börjat att suddas ut tack vare ett mer effektivt och hårt jobbande lag. Och inte minst: som hittat nya vägar att vinna. Kan vi inte vinna på det ena sättet får vi vinna på det andra. Eller tredje.

Applåd för det.

Men.

Nu ska jag inte vara sån, men över tid måste faktiskt göras ännu mer för att det ska vara framkomlig väg. Låt er inte luras av det här. Det går inte att räkna med och tro på en fortsatt sådan effektivitet med en man mer på isen. Ett antal mål här och där i övrigt krävs för att lyfta ytterligare. I spelet fem mot fem har det inte alls varit klockrent mot vare sig mot Leksand eller Djurgården. 

Tryggare och mer strukturerat, hårdare jobb och mer uppoffrande spel, mer självförtroende och mindre stress – men trots allt inte så mycket av samlat och kontrollerat anfallsspel i offensiv zon med lika många spelare på isen.

Där finns definitivt en del att förbättra.

Däremot power play.

Wow.

Mål i sju raka försök i spel fem mot fyra.

Tre gånger mot Leksand och fyra gånger mot Djurgården.

När hände det senast i SHL?

Jo, jag vet att Jarno Kärkis första mål i lördags officiellt inte räknas till den kategorin då utvisningsdörren halvsekunden dessförinnan öppnades för Linus Hultström, men i praktiken var det numerärt överläge även då. ”Special teams are obviously very important”, som Slavomir Lener uttryckte det på sin tid.

Arbetar du tillräckligt hårt får du turen med dig och är det något som LHC behöver fortsätta med så är det just det. De signaler som en stjärnspelare som Broc Little skickar när han som i lördags flera gånger om gör ett så stort och viktigt jobb i defensiven.

Det om något visar att lagbygget är på väg att stärkas.

Per Bergsten
Per Bergsten
Matchdags

Örebro–Linköping HC

SHL, torsdag 19.00, Behrn arena

Läget i laget: Alla utom Mattias Bäckman, Anton Björkman och sjuke Mikael Frycklund tränade. Jaakko Rissanen tillbaka, Patrik Lundh till Sebastian Karlsson och Jimmy Andersson.

Övriga matcher: Rögle–Färjestad, Frölunda–Leksand, HV–Djurgården, Luleå–Brynäs, Malmö–Växjö, Oskarshamn–Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!