Efter den starka perioden med sju av nio segrar i SHL-hockeyn har det åtminstone tillfälligt tagit stopp för tippade topplaget. Det blev blytunga 2–3 i Luleå häromsistens och det blev 3–6 (1–2, 1-2, 1–2) mot ruggugt hemmastarka Djurgården nu.

Det var inget snack.

Det kunde ha blivit mer.

LHC var alldeles för släpphänt bakåt och hann helt enkelt inte med i den höga farten.

Det hade inte blivit en förlust mot Djurgården sedan 28 januari 2016 och sex raka segrar sedan dess. Dessutom: tolv vinster på de fjorton senaste inbördes möten. Men i torsdagsmatchen i Stockholm var det ombytta roller.

Djurgården startade klart vassast och skapde tryck, men det var Eddie Larsson som spräckte nollan med ett skott som succékeepern Adam Reideborn borde ha klarat. Backens första fullträff för säsongen.

Det dröjde dock inte länge förrän hemmalaget var både i kapp och förbi efter mål av René Bourque och Marcus Davidsson. Det första efter en utvisning på Anton Karlsson som gick att diskutera, det andra sedan LHC fullständigt gått bort sig.

Hemmalaget var betydligt rakare och raskare. Vann fler närkamper. Vände spelet snabbare. Spelade med högre fart. I andra perioden var det klasskillnad och tydligt hur LHC reagerade i stället för att agera. Jimmy Andersson reducerade visserligen påpassligt, men samtidigt nätade Bourque (igen) och Andreas Engqvist och Djurgården skaffade sig trygga 4–2 inför avslutande 20 minuterna.

LHC saknade motsvarighet till kedjan med Bourque, Engqvist och Patrik Lundh som öst in poäng på slutet och gjorde det nu igen.

Nick Sörensen sköt hoppet tillbaka till LHC med tidigt mål i i tredje perioden, men så åkte Lukas Vejdemo alldels för enkelt förbi Anton Björkman och satte 5–3 i nättaket. LHC hann inte med, låg nästan hela tiden steget efter och när det om möjligt skulle jagas i slutperioden blev det i stället en massa onödiga utvisningar (tre för Patrick Mullen!) och strax senare 6–3 genom Linus Johansson.

Jacob Johansson fick chansen i målet och svarade för en del vassa parader, men släppte också några puckar från distans förbi sig och landade på inte ens 80 i räddningsprocent. Men målvakten var långt ifrån ensam om att svara för en blek insats.