17-åringen från Gislaved, som gjorde några enstaka inhopp i SHL-hockeyn i vintras, fick chansen i svenska truppen till U18-VM – och tog den. Sex poäng på sju matcher blev LHC-forwardens starka facit och i bronsmatchen mot Tjeckien i ryska Tjeljabinsk var han en av dem som visade vägen.

Nikola Pasic gjorde själv 2–0 i numerärt överläge och spelade senare i första perioden fram Marcus Westfält till 3–1. Det var en stark start på matchen, Sverige var i överläge och släppte det aldrig. Det blev 5–2 till slut sedan en annan LHC-spelare, backen Adam Ginning, avslutat med sitt första mål i turneringen.

Ginning, som av allt att döma blir vald mycket tidigt i sommarens draft, svarade överhuvudtaget för en stark turnering och drog ett tungt lass som lagkapten. I bronsmatchen hann han dessutom med en assist till första målet.

Därmed avslutades turneringen i Ryssland med mungiporna uppåt för svenska laget, som föll tungt i lördagens semifinal mot Finland (0–2). I båset återfanns inte mindre än tre LHC-bekantingar: Torgny Bendelin som förbundskapten med bröderna Hävelid, Magnus och Niclas, som assisterande coacher.