– När det är som tajtast och mycket på spel, då kliver hon fram. Typiskt Denise, sa Madeleine Östling, tränaren.

Gissa om hon var belåten.

Förutsättningarna var klara inför bortamötet med Modo i nästa sista omgången av grundserien. LHC-seger krävdes för att ha en chans att ta sig förbi och upp på andraplats.

Och seger blev det.

Till slut.

Med bara tre minuter kvar att spela i Fjällräven center höll sig Denise Altmann, som gjort comeback för att täcka upp när skadelistan blev alltför besvärande, framme och skickade in 5–4.

Vinstmålet.

Det betyder att LHC inför lördagens slutomgång har chansen att komma tvåa – om man tar en poäng mer mot serievinnande Luleå än vad Modo gör i sin avslutningsmatch mot HV 71.

Tuffa förutsättningar.

Men inte omöjliga.

Hur det slutar får betydelse för det kommande slutspelet. Som trea väntar SM-kvartsfinal mot sexan Djurgården, medan tvåan ställs mot sjuan (av allt att döma Brynäs).

På fredagen var det ett jämnt och hett toppmöte där som sagt avgörandet kom först i slutet. Dessförinnan hade det svängt friskt och lagen turades om i ledning.

– Det påminde mycket om en tuff slutspelsmatch. Två och en halv period är jag jättenöjd med. Viktig match att få vinna. Vi jobbade lika hårt som Modo och hade lite mer skicklighet. Det avgjorde, sa Östling.

Noterbart: debuterande LHC-forwarden Brooke Stacey – som matchades i en tänkt toppkedja med Pernilla Winberg och Kennedy Marchment – fick göra mål i första matchen.

– Hon kastades rakt in i hetluften, men klarade sig bra och kommer att bli ännu bättre. Hon kämpar hårt åt båda håll och har ett vasst skott, sa Madeleine Östling.

Övriga LHC-mål gjordes av Ingrid Morset, Sidney Morin och Madelen Haug Hansen.