LHC-forwarden ler.

25-åringen från  Pirkkala, beläget i närheten av Tammerfors, minns hur det var när hon flyttade till Burlington i nordöstra USA för att under fyra år studera och spela ishockey på University of Vermont.

– Det var en stor kulturchock att anpassa sig och komma in i livet där. Här är det mesta likt Finland och det har gjort omställningen enklare. Jag förstod knappt att jag var i Sverige förrän folk började prata  och jag inte förstod vad de sa, säger Saana Valkama.

Artikelbild

| LHC-nyförvärv i aktion: Saana Valkama och Zoe Hickel.

 

Det har knappast undgått någon hockeyintresserad att topptippade Linköping HC fått en oväntat taskig start på SDHL-hockeyn. Men fem poäng av sex möjliga poäng under förra helgens Norrlandsturné var ett stort steg framåt. För laget – och för Valkama.

I den sistnämnda matchen hade finska forwarden sin klubba med i allt som LHC producerade framåt och stod för fyra poäng, ett mål och tre assists.

– Jag kunde ha haft en bättre start, men jag hoppas att det ska lossna nu. Självförtroendet finns där för att göra fler poäng. Det gäller laget också. Det viktigaste är att vi blir bättre och bättre och verkligen är redo och som bäst i vår. Vi vill byta ut det där silvret mot ett guld, säger hon inför fredagens bortamöte med SDE.

Vi har slagit oss ned på läktaren i Stångebrohallen där det är konståkningsträning på isen. Bondtemat till "Skyfall" dunkar ut i högtalarna och hur vackert det än är får vi snart flytta oss.

Det går inte att riktigt göra sig hörd i larmet.

 

Efter fyra års collegehockey är Saana Valkana nu i Linköping och i samma lag som gymnasiekompisarna Eveliina Suonpää, Anna Kilpponen och Wilma Tanskanen. 

– Vi har hållit kontakten och är bra vänner allihop. Jättekul att spela tillsammans igen. Jag tror att vi alla ringde Eveliina och ställde en massa frågor innan vi flyttade hit. Jag fick en bra bild av Linköping och den stämmer verkligen. 

I ännu yngre år spelade hon fotboll och var talang även i det, men valet föll på ishockey och det har hon inte ångrat. Det har blivit en hel del spel i landslaget, men hon var inte med när Finland efter osannolik dramatik tog silver på hemmaplan i våras.

– Svenska ligan håller hög klass och attraherar många utländska spelare. Just nu satsar jag allt på hockeyn och jag vill verkligen komma med till nästa VM och nästa OS. Nu har jag också bara hockeyn att koncentrera mig på, säger Saana Valkama.