Luleå besegrade Linköpings HC i finalserien i våras. LHC gick då inte bara miste om guldmedaljerna utan även om en nysatsning.

I ett historiskt arrangemang har SDHL och NWHL (nordamerikanska damligan) kommit överens om en gemensam satsning, Champions Cup.

Vinnarna i de båda serierna ska mötas i en matchserie över bäst av tre. För första gången får Sveriges bästa lag därmed mäta krafterna med Nordamerikas dito. I september anordnas Champions Cups premiärupplaga, där svenska mästaren Luleå ställs mot NWHL-vinnaren Metropolitan Riveters från Newark, i en matchserie som avgörs i Luleå 26–29 september.

Hade LHC vunnit finalen hade Metropolitan istället gästat Linköping, men nu blir det besök uppe i norra Sverige.

”Jag tror på att samarbeta och det även mellan gränserna för att kunna öka intresset och föra damhockeyn framåt. Vi ser fram emot vad det här också kan utvecklas till på sikt”, säger Angelica Lindberg, kommersiell chef på SDHL, i ett pressmeddelande.

Alla tre matcher kommer spelas oavsett resultat i de två första.

”Över tiden hoppas vi kunna expandera. Vårt mål är att exponera damhockeyn, atleterna och förebilderna till fans över hela världen. NWHL och Riveters ser fram emot en minnesvärd hockeyvecka i Sverige”, säger NWHL:s grundare Dani Rylan.

Kanske blir det LHC:s tur att finnas med i den veckan nästa år?