LÄS MER: Så var LHC:s SHL-genrep – vi rapporterade

– Förlorar man så här års säger man inte att det är så viktigt, vinner man säger att det är viktigt. Självklart är det bättre att vinna än att förlora. Men det viktiga den här gången var hur vi spelade. Det var nog vår bästa match hittills, sa Jonas Gustavsson.

Så här dags i fjol laddade han för sin första tävlingssäsong på svensk mark efter många år i Nordamerika och visste inte riktigt vad som väntade.

Artikelbild

Nu vet han.

Med ett års spel i Linköping i kroppen har målvakten bättre koll på vad han har att se fram emot när allvaret och det roliga börjar inom kort. Han gjorde en godkänd säsong i fjol och hamnade högt upp i målvaktsligan, men känslan var ändå att det var väl ojämnt och att 32-åringen har en växel till att lägga i.

Så var det också mot Färjestad inför 908 åskådare i Protrain arena.

Höll nollan i två och en halv period – men så ett grovt misstag som gav Färjestad möjlighet att skicka in reduceringen till 2–1. Till skillnad från några tidigare matcher under försäsongen höll LHC den här gången undan och tog andra försäsongsvinsten efter 60 minuter.

Artikelbild

– Vi var påkopplade från början, jobbade hårt i båda riktningarna och slarvade inte...förutom jag själv då i slutet, sa Gustavsson och log.

Om du jämför känslan nu med för ett år sedan?
Artikelbild

– Jag vet inte om det är så annorlunda. Allt det där är en färskvara och ingenting kommer av sig själv. Oavsett om det gått bra eller dåligt tidigare handlar det om att ge sig själv chansen att känna sig så bra som möjligt.

– Självklart är det så att jag skaffat mig lite mer vana och vet hur upplägget är här. Hur mycket det sedan betyder i slutändan vet man inte.

Artikelbild

För att vara träningsmatch var det bra fart och hög intensitet. Det var förhållandevis jämnt i första perioden innan LHC tog över mer i den andra. Ett antal vassa chanser skapades och bland annat frispelades Broc Little av Joe Whitney.

Den sistnämnde, som haft det tufft under försäsongen, gjorde betydligt mer än tidigare och visade att formen kan vara på väg till seriestart. Dan Pettersson var nyttig och svarade också för en stark comeback efter ljumskskadan.

Artikelbild

Tidigt i tredje perioden spräcktes till slut nollan. Färjestads Johan Ryno blev utvisad efter en (!) sekund och med landslagscentern ur spel satte James Wright, framspelad av Joe Whitney, 1–0. Sedan dröjde det inte länge förrän också 2–0 kom. Två andra nyförvärv låg bakom fullträffen när Broc Little spelade fram Lukas Bengtsson som sköt direkt.

– Skönt att serien börjar snart. Det känns som det är nog med träningsmatcher nu. Jag har en optimistisk känsla. Laget ser spännande ut, utvecklingspotentialen är skyhög och det ska bli spännande att se vart det tar vägen, sa Jonas Gustavsson.