Solen skiner, det är högsommarvärme i början av maj – men är det någonting som Tommy Jonsson längtar efter så är det att gå in i en kall ishall och dra igång träningen inför den säsong som startar till hösten.

Han har gjort några veckor på jobbet som tränare i LHC och om någon månad går flyttlasset från Gävle till Linköping. Just den här fredagen är en ledig dag, men Jonsson tar sig gärna tid och berättar om läget och erfarenheterna så här långt.

– Jag vet att jag sa att det var mycket länge sedan som jag kände mig så inspirerad. Nu är det till och med ännu mer så. Det är så jävla roligt att vara tillbaka i de här sammanhangen och jag ljuger inte om jag säger att allt känns hur bra som helst, säger han.

Efter de senaste värvningarna har truppen tagit allt mer form, men fortfarande ska tre platser besättas. En back (Lukas Bengtsson), en center (som kan bli Andy Miele) och ytterligare en forward (oklart vem).

Och hemma på kammaren har tränaren redan börjat fundera så smått över framtida formationer.

– Haha. Lite grann tänker man väl på det. Det är svårt att låta bli. Vi har pratat lite löst om det i ledarteamet också, men man vill gärna ha truppen helt klar först. Och sen har det varit mycket annat att sätta sig in i, säger Tommy Jonsson.

Hur känns läget i truppen?

– Bra. Absolut. Skönt att få helt klart med (Broc) Little nu senast.

Han är inte själv så inblandad i försäsongsträningen som nu pågår fram till veckan efter midsommar. Sedan blir det fyra veckor ledigt från den kollektiva träningen innan det är återsamling i slutet av juli. Tanken är att hela truppen då ska vara på plats, med undantag för Andrew Gordon som ansluter i början av oktober.

– Klart att man skulle vilja ha alla samlade direkt, men det handlar mest om hur man förhåller sig till det. Tänker man att det inte är bra, så blir det inte bra. Jag känner inte Gordon än, men han har varit här flera år tidigare och jag hör från alla att han sköter träningen exemplariskt. Det hade varit skillnad om man inte vet vad man får.

Sju träningsmatcher ska spelas före premiären, med start mot Vita Hästen 7 augusti.

– Jag tycker att det känns lagom. Det får inte bli för många matcher. Det är viktigt att träna på och säsongen är lång ändå, säger Tommy Jonsson.

Vad händer närmast?

– Från och med nästa vecka ska jag sätta mig ned med alla spelare och ha individuella samtal. Sedan ska vi i ledarteamet iväg och snacka ihop oss under några dagar. Det ska bli kul. Det också.