Debatten om antalet importer i damernas högsta ishockeyliga har pågått under en längre tid. I skrivande stund finns inte mindre än 85 utländska spelare i de tio klubbarna i SDHL. Det betyder nytt rekord – och får många att kritisera och känna oro över utvecklingen. Inte minst med tanke på historiska VM-misslyckandet i våras, då Sverige rasade ur A-gruppen.
Bland annat har Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsson talat om en begränsning på max tio spelare per lag.
– Det känns som att vi till slut kanske bara har lag med övervägande utländska spelare. Jag tycker det är en tråkig utveckling för svensk hockey, sa Martinsen till Radiosporten förra veckan.
SDE har flest importer registrerade i truppen med sina 15 spelare. Efter vårens värvningar har Linköpings HC tolv, någon/några fler än exempelvis toppkonkurrenterna Luleå och HV71.
Och Madeleine Östling tycker inte att det finns något enkelt svar.
– Det beror på vad man svarar på för fråga. Är det bra för ligan? Ja. Är det bra för landslaget? Nej. Jag är kluven. Men utan de här spetsspelarna, både svenska och utländska, så har vi inte en av världens bästa ligor. Så enkelt är det, säger hon.
Det är ingen hemlighet att LHC-tränaren är kritisk till hur förbundet sköter och satsar på damhockeyn i Sverige.
– Det finns säkert mycket att tänka på, men man måste ta på sig ett visst ansvar också och ska ha ryggen fri innan man börjar svinga. Vi klubbar kan säkert göra ännu mer, men jag tycker att vi redan gör väldigt mycket.
– Alla klubbar vill ha svenska spelare, men det är svårt att få dem att flytta och det finns inte heller hur många som helst. Om man inte ska gå ned långt ner i åldrarna. Även om man skulle införa ett tak på si och så många utländska spelare…svenska landslaget blir inte bättre till nästa år av det. Det kommer att ta några år, säger Madeleine Östling, som fört LHC till dubbla SM-finaler, men förlorat mot Luleå två gånger om.
Nu görs en nysatsning med ett delvis nytt lag och spelare från Sverige, Norge (Ingrid Morset, Lene Tendenes, Madelen Haug Hansen, Emelie Kruse Johansen), Finland (Eveliina Suonpää, Anna Kilpinen, Wilma Tanskanen, Sanna Valkamaa), USA (Tori och Zoe Hickel), Kanada (Savannah Newton) och Japan (Haruka Toko).
– När man pratar om utländska spelare eller inte måste man se hela bilden. Det är svårt och en komplex fråga. Precis som hockeyn är en komplex sport, säger Madeleine Östling.