LHC-tränaren: "Tar på mig ett stort ansvar"

Amerikanen Joe Whitney har hamnat utanför LHC:s ordinarie kedjor. ”Klart att han vill spela mer”, säger Bert Robertsson, tränaren.

Joe Whitney har fått mindre speltid i LHC-laget på sistone.

Joe Whitney har fått mindre speltid i LHC-laget på sistone.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2019-09-20 15:42

Med tre omgångar avverkade står Linköping HC på två poäng i SHL-hockeyn. Det var en lovande start mot Frölunda på torsdagen, men under andra halvan i Scandinavium blev det mest pyspunka av allting.

Det tyckte Bert Robertsson också. Efter fredagsträningen i Saab arena säger han:

– Ungefär som mot Djurgården i premiären. Vi startade jävligt bra och tog initiativet. Efter deras första och andra mål tappade vi trycket i laget och slutade med att göra det vi ska göra. Ju längre tid som gick, desto mer tappade vi initiativförmågan.

Varför blev det så?

– Jag känner att. . .äh, vi pratar om den här jävla processen. Vi bygger ett lag med självförtroende och beteendemönster som alltid ska finnas där. Inte bara när du är pigg, har vinden i ryggen och är på hemmaplan. Kapaciteten och kompetensen har vi, men det gäller också att hålla i det. Det har på olika sätt varit tydligt i alla matcher.

Hur långt har ni kommit i den där processen?

– Man får ha tålamod, men samtidigt är det viktigt att göra rätt saker. Vi kan inte låta det ta en hel säsong och så får vi utvärdera då. Vi måste hela tiden lägga saker på rätt plats. Senast tar jag på mig ett stort ansvar.

På vilket sätt?

– Med ord i båset försöker vi höja intensiteten, med vi kunde ha varit tydligare före matchen. Att vi behöver hålla i det ordentligt och behålla tålamodet. 

– Deras tredje mål blev något kosmiskt olyckligt. Vi hade pumpat upp allting och så blev det som att luften pyste ur däcken. Alla kanske inte förstår det, men de mentala bitarna är en jätteviktig del av ishockeyn, likväl som att kunna åka skridskor och skjuta pucken. Det är intressant det där, säger Bert Robertsson.

Jonas Gustavsson, Mattias Bäckman, Adam Ginning och Mikael Frycklund är inte heller aktuella i lördagsmötet med Rögle. Joe Whitney, som svarade för 29 poäng på 51 matcher i fjol, har inlett som extraforward på slutet och så blir det troligen igen.

– Jag vill inte prata i termerna om extraspelare. Joe spelar power play, vilket är en väldigt viktig funktion för oss. Han betyder lika mycket som vilken spelare som helst, säger Robertsson.

Men han är ändå utanför de ordinarie kedjorna.

– Vi tar beslut och de måste vi stå för. Joe är fullt medveten om situationen, men det är klart att han vill spela mer. 

Har ni pratat om vad du krävs?

– Ja, vi har haft ett snack med honom. Liksom med alla andra.

Matchdags

Linköping HC–Rögle

SHL, Saab arena, lördag 15.15 (C more live)

Läget i laget: Med all säkerhet samma trupp som senast.

Övriga matcher: HV–Leksand, Brynäs–Färjestad, Oskarshamn–Djurgården, Malmö–Luleå, Växjö–Skellefteå, Örebro–Frölunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!