Att Broc Little ska komma tillbaka till Linköping har under senaste tiden varit en rätt illa dold hemlighet. På onsdagen presenterades värvningen – och att poängsprutan skrivit kontrakt på hela fyra år.

När vi når honom några timmar senare har han just klarat av frukosten på efterlängtade semestern på Hawaii. Om ett par månader trampar han tillsammans med flickvännen Beatrice östgötsk mark igen och hus/lägenhetsletandet har redan inletts.

– Jag kollar varje dag och hoppas att vi ska hitta något bra. Nu vet vi att vi ska vara många år i Linköping kan slå oss till ro och. . . ja, det känns som att komma hem även för mig. Jag vet att jag är trygg och trivs både med hockeyn och allt annat. Det betyder mycket, säger 30-åringen.

Under tre tidigare säsonger i LHC-tröja nummer 41 har han svarat för hela 135 poäng och nu blir det alltså en återkomst. Han förlängde i höstas kontraktet med Davos, men kom ändå överens med klubben om att bryta och Little hymlar inte om att det funnits alternativ att fundera över. Av svenska klubbar har inte minst Örebro visat mycket stort intresse för forwarden.

Men LHC vann dragkampen och rodde hem prestigevärvningen.

– Det var första klubben som hörde av sig. Jag tyckte att det sa rätt mycket. Och ända sedan jag lämnade förra året så har tanken funnits att jag ska återvända, säger han.

Hållit kontakten med många i Linköping senaste året?

– Ja, jag har pratat ganska ofta med flera killar i laget. Det är en annan anledning till att det ska bli kul att komma tillbaka.

Han återkommer rätt ofta till det där.

Att det ska bli kul.

– Det var på många sätt bra i Schweiz också, men jag kände att det inte var lika roligt med hockeyn. Att det var något som saknades. Jag tror att det handlade om sättet att spela, men också om uppskattningen från coacher och övriga spelare, säger Broc Little och hymlar inte om att han ser fram emot ett lugnare ledarskap efter en säsong med mer utåtagerande coachveteranen Arno del Curto.

Har du pratat med Tommy Jonsson, nye LHC-tränaren, förresten?

– Nej, inte än. Men det blir nog snart.

LHC ville skriva ett längre kontrakt och Little var inne på samma linje.

– Jag vet att jag gillar Sverige och att jag alltid haft roligt i Linköping. Det är ett ovanligt långt kontrakt, men det känns jättebra att veta vad jag ska göra och var vi ska vara under de närmaste åren. Jag bryr mig verkligen om föreningen och tycker om staden.

På sitt sätt är han en annorlunda hockeyspelare. En av SHL-hockeyns mest målfarliga, men också en av de mest välutbildade efter fyra år på Yale, som är ett av de mest framstående och prestigefyllda universiteten i USA.

När han 2011 skrev på för allsvenska Västerås var han inställd på någon säsong i Sverige. Nu skriver vi 2018 och frånsett två år med olika klubbadresser i USA, Finland och Schweiz har han stannat på svenska isar. Om allt går som planerat har han varit i Linköping i sju år när nästa kontrakt går ut.

– Jag hade inte en tanke på att spela i Sverige eller Europa förrän jag fick en fråga om att göra det. Jag ville spela i NHL, men fick aldrig den möjligheten, säger han.

Under senaste säsongen i SHL blev det 53 poäng på 52 matcher och mycket spel tillsammans med Garrett Roe och Andrew Gordon. Den sistnämnde skrev nyligen på för tre nya år, vilket gör att de nordamerikanska kompisarna bildar stomme under de närmaste säsongerna.

Spel i samma kedja igen till hösten?

Inte alls omöjligt.

Kanske med Derek Roy som tredje länk.

– Jag vill vara med på resan som förhoppningsvis slutar med att hela Linköping får fira ett mästerskap. Det vore så coolt, säger Broc Little.