Lycksell showade för LHC i Leksand

Sena nyförvärvet Adam Helewka gjorde debut – men Olle Lycksell tog över LHC-showen i Leksand.

Olle Lycksell.

Olle Lycksell.

Foto: Bildbyrån/arkiv

Ishockey2019-10-12 20:24

Med de blå hemmatröjorna på kom den första och så efterlängtade bortasegern för Linköping HC i SHL-hockeyn. Det blev hela 5–2 (3–2, 2–0, 0–0) i bortamötet med formsvaga (femte raka förlusten) Leksand och tre minst välkomna poäng i bottenstriden.

På fem tidigare bortamatcher hade det som bekant inte blivit en enda poäng.

Segervapnet: en effektiv period, en bra period och en kontrollerad period.

– Det handlar om att vinna matcher och nu gjorde vi det. Framförallt var det kul att se sättet som vi gjorde det på. Andra perioden var vår bästa för säsongen, sa Jonas Gustavsson, målvakten, till C more.

Olle Lycksell var under första halvan inblandad i det mesta – för att inte säga allt i Tegera arena.

Först skickade han in viktiga och snabba kvitteringen till 1–1 och sedan spelade han snyggt fram Adam Ginning till 2–1 och Max Lindroth till 3–2. Det var smickrande siffror för LHC efter en minst sagt svängig period där Leksand dominerade spelmässigt och skapade gott om chanser framför Jonas Gustavsson.

– Får ingen kontinuitet i vårt spel. Vi ska vara glada att vi leder, sa Olle Lycksell till C more.

I den andra såg det däremot helt annorlunda ut.

LHC ökade trycket och hade bättre koll på spelet både framåt och bakåt. Då kom också målen mot nästa Leksandsmålvakt, då Axel Brage efter en period fick lämna över till Janne Juvonen. Andrew Gordon satte med ett direktskott 4–2 i numerärt överläge och. . . jodå, ovannämnde Lycksell var på isen även då.

Däremot satt han i båset och fick se när Broc Little gjorde mål i sin återkomst efter fyra matchers frånvaro på grund av hjärnskakning. Efter ett sologenombrott tog han hand om returen på sitt eget skott och mer eller mindre sittande på isen skickade han in 5–2.

Det kändes avgjort och var det också.

Leksand saknade kraft för att forcera i slutperioden samtidigt som LHC spelade stabilt på ledningen och Adam Helewka fick vara med om segerjubel i sin första match för klubben.

– Vi hade haft några möten före matchen och så här långt har vi gjort det som vi har pratat om. Jag försöker vänja mig vid en ny liga, nya spelare och nytt system. Men det är kul och jag får bra hjälp av Broc (Little) och Peppe (Lundh), sa kanadensaren som svarade för en klart godkänd debut.

Jonas Gustavsson sa:

– Någonstans har vi ett system som vi tror på, men tidigare har vi fallit ifrån och blivit straffade. När vi gör det vi ska oftare än sällan blir det bra. Skönt att få betalt för det också.

Adam Helewka.
Adam Helewka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!