Målvakten: "Då är vi ett svårt lag att möta"

Tre poäng mot Leksand lyfte LHC från jumboplats. "Gör vi det vi ska är vi ett svårt lag att möta", säger Jonas Gustavsson.

Jonas Gustavsson.

Jonas Gustavsson.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2019-10-17 09:00

Målvakten pustar ut efter avklarad onsdagsträning i Saab arena.

Efter många år i Nordamerika är 34-åringen inne på tredje säsongen i Linköping och har fått uppleva den hittills tuffaste starten med bara nio poäng på de tio första matcherna. 

Men trenden pekar ändå uppåt inför hemmamötet med formstarka skrällaget Örebro – både för laget och för Gustavsson själv.

Han fick en smäll mot huvudet i premiären mot Djurgården och tvingades till några matchers vila efter det. Så här långt är han uppe i en räddningsprocent på 90,48, vilket förstås är en siffra som behöver höjas.

– Egna formen? Kroppen känns bra, men man tänker inte så mycket på det. Det är en färskvara. Men jag antar att det känns ungefär som vanligt så här års. Det rullar på.

Lunken är här?

– Nja, lunk är nog fel ord. Men allt eftersom serien börjar sätta sig kommer du mer och mer in i rutinerna. Det är träning, match, vila och så rullar det på. Det är så vår vardag ser ut under säsongen. 

Han hymlar inte om att inledningen varit svår, men tycker inte att tvivlet börjat växa.

Men han säger:

– Det är klart att vi är alla människor. Någonstans behöver du få den där feedbacken och bra resultat är den bästa feedback som du kan få. Man kan titta på hur mycket som video som helst, men frustration och sådana känslor kan komma om du inte får någon belöning.

– Någonstans får man lära sig av hur det ser ut. Vad gör vi bra? Vad gör vi dåligt? Gör du rätt saker får du över tid resultaten med dig. Det är så du får tänka. Antingen det eller lägga sig ned och dö och det är det ingen som är beredd att göra inne i det här omklädningsrummet. Stämningen har varit god hela tiden, säger Jonas Gustavsson. 

Hur mycket betydde det att få en seger senast?

– Det är alltid skönt att vinna. Det är därför du spelar. Framförallt var det bra att få ett kvitto på att vi har chans att vinna matcher om vi gör rätt saker och håller oss till systemet. Inget går av sig själv och inget lag kommer att vara perfekt i 60 minuter, men med mindre och mindre systemfel är mycket vunnet.

– Gör vi det vi ska känns det som om att vi är ett svårt lag att möta, säger LHC-målvakten.

Matchdags

Linköping HC–Örebro

SHL, Saab arena, torsdag 19.00 (C more)

Läget i laget: Joe Whitney, Mattias Bäckman, Anton Björkman och Dan Pettersson saknas.

Notera: Företaget Botrygg erbjuder gratis biljetter, vilket gör att förhoppningen är fullsatt.

Övriga matcher:  Brynäs-Oskarshamn, Djurgården-Skellefteå, Frölunda-Växjö, Luleå-Leksand, Malmö-HV, Färjestad-Rögle. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!