– Det blev mycket att göra idag, men det var vi förberedda på. De hade förlorat några matcher på rad och ville väl visa hemmapubliken ett annat spel, sa han och pustade ut. Men vi förstörde det för dem.

Han såg på tv-bilderna rejält förbaskad ut direkt efter matchen. Men när vi pratade med honom hade han haft tid att lugna ner sig lite.

Anledningen till ilskan var en situation innan Skellefteås sista mål, till 2–3, med bara 34 sekunder kvar av matchen.

Artikelbild

– Jag tycker att jag blev rejält störd av en smäll på hjälmen precis innan det blev mål och tyckte där och då inte att det skulle godkännas. Det kanske syntes på tv-bilderna vad jag tyckte, sa han och skrattade. Man är ju lite het och släpper man in ett mål man inte tycker är okej så måste man reagera.

– Egentligen vill jag bara veta vad det är som gäller vid såna situationer. Efter några år i NHL där man dömer på ett visst sätt känns det som det inte är lika självklart här hemma.

Men mål blev det och hemmalaget fick därmed en sista chans att kvittera, men LHC lyckades hålla undan till en skön och viktig seger.

Matchbilden blev annars rätt så ensidig, med Skellefteå mestadels med pucken och LHC ivrigt försvarande och "gnetspelande". För trots hyfsat stortspelövertag skapade inte hemmalaget så mycket klara chanser.

– Vi lyckas chippa ut pucken när vi behövde det, fanns det möjlighet att spela ut den gjorde vi det men vi tog inga onödiga risker. Vi gick inte bort oss som vi kanske gjort i vissa andra matcher utan stretade emot och hjälpte varandra bra i alla lägen.

– Det var kanske inte så vackert och glamoröst från vår sida, mendet var viktigt att tillsammans göra en riktig kämparinsats. Helt enkelt en riktigt bra bortamatch, sa Gustavsson.

Själv hade han stor del i vinsten med flera riktigt vassa räddningar. I Skellefteås fjärde och sista powerplay, när man jagade mål och tryckte ner LHC rejält, visade han också stor kyla i spelet. Efter att ha räddat ett skott med plockhandsken la han helt sonika ner pucken på isen och skickade iväg den över hela planen, vilket gjorde att sekunderna rann iväg och spelare till och med hann åka och byta.

– Jag försöker alltid ha blicken högt och se vad som händerdär ute och det kändes som ett bra läge att skicka iväg den. Ibland är det bättre att hålla den och stoppa klockan och ibland är det bättre att få tiden att gå. Det är många snabba beslut att ta där ute och det där blev väl ändå ganska bra.

Efter en tuff förlust senast är LHC tillbaka på vinnarspåret igen och tog tre tunga poäng. Därmed blev det en skön hemresa efter några dagars matchturné.

– Det ska bli skönt att se familjen igen. Och extra skönt med en seger i bagaget.

Dan Tangnes, tränaren, hyllade precis som sin målvakt den kollektiva insatsen.

– Vi har gjort några matcher tidigare då vi varit spelförande, skapat dubbelt så många chanser som motståndaren men ändå hittat vägar att förlora. Nu har vi pratat väldigt mycket försvarsspel, att spela på insidan och lira färdigt i egen zon. Och det brukar bli så att det man pratar mycket om det får man, så blev det idag. Kanske lite för mycket till och med för spelet med pucken lämnade en del i övrigt att önska.

– Men jag är full av beundran över hur killarna offrade sig i försvarsspelet, hur vi blockade skott och höll dem utanför oss. Man kan vinna hockeymatcher på olika sätt och det är så här vi måste lära oss att vinna matcher också när inte allt stämmer till hundra procent. Det var riktigt skönt.