Starka 1–0 efter förlängning mot mästarlaget Växjö och då var det förstås många i Linköpings HC som var bra.

En av de allra bästa:

Lukas Bengtsson, som fått en pangstart i nya klubben.

Stabil bakåt, säker med pucken och stark i närkamperna.

– Det är riktigt kul och det är bra hockey. Men det är tufft också, det är ingen dans på rosor. Du kan inte komma hem och tro att det ska bli lätt. Det finns många skickliga spelare och bra lag i Sverige, sa han.

Den stora skillnaden jämfört med AHL?

– Rinkarnas storlek är en viktig skillnad. Du måste åka mycket mer här. Där borta kanske du behöver ta två–tre skär så är du ute i hörnet. Här är det svårare att komma nära, samtidigt som du får lite mer tid med pucken. Jag känner att det kommer mer och mer och att jag blir tryggare och tryggare.

Att 23-åringen – som blev svensk mästare med Frölunda 2016 – haft några tuffa år har säkert inte undgått någon. Hur han siktade på att slå sig in i Pittsburgh Penguins, men drabbades av sjukdomen Pots syndrom och när han var som sämst kunde han knappt ta sig ur sängen. Han kämpade sig tillbaka, men så kom andra skador och det blev inte särskilt mycket spel i farmarlaget Wilkes-Barre/Scranton Penguins i fjol heller.

Nu är tanken att ge karriären en nystart på östgötsk mark.

Han sa:

– Jag tycker att jag har hittat tillbaka till glädjen som försvann med alla skador och sjukdomar. Det känns väldigt bra och som rätt val att komma hem. Jag börjar hittat mig själv nu. Nu är det den glada Lukas igen. Jag trivs fantastiskt bra så här långt och tycker att varje dag är kul.

Hur nära spelmässigt är du där du vill vara?

– Klart att man alltid kan ta steg och alltid kan bli bättre. Nu tyckte jag att tredje perioden var min bästa. Då hittade jag lösningar, tog mer initiativ och satte passningarna på bladet. Det kommer mer och mer.

Han har placerats i samma backpar som Anton Karlsson och det har så här långt varit en fungerande kombination.

– Det är kul att lira med Anton. Vi känner varandra sedan han var i Mora en säsong. Vi har bra snack, pratar mycket och tittar på video ihop. Sen känner vi varandra väl utanför rinken och det hjälper till, sa Lukas Bengtsson.