I samband med Winter Classics i NHL-hockeyn presenterades USA:s trupp till OS i Pyeongchang, Sydkorea, i februari. LHC-backen Chad Billins fanns med i en turnering i höstas – och klarade också den sista gallringen.

Det innebär att det med all säkerhet blir fyra Linköpingsspelare i den olympiska herrturneringen.

Utöver Billins är bröderna Olimb, Mathis och Ken Andre, helt givna i den norska truppen och med allra största säkerhet får även Derek Roy chansen i den kanadensiska. Det skulle betyda att LHC får klara sig utan viktiga kvartetten i tre matcher under rasande streckstriden i SHL.

Artikelbild

OS-turneringen inleds 14 februari, men lagen samlas veckan innan vilket gör att uttagna LHC-spelare definitivt missar matcherna mot Färjestad (b, 8/2), Malmö (h, 10/2) och troligen även Djurgården (b, 24/2). Blir det respass redan efter gruppspelet kan de dock vara tillbaka till dess. Till bortamötet med Mora (28/2) ska alla vara med igen.

Klubbarna i SHL "drabbas" olika hårt av OS, men kom överens om upplägget redan förra sommaren.

– Vi hade tre alternativ. Spela som vanligt under OS, inte spela alls eller en hybridvariant med att bara spela några matcher. Gemensamt beslutades att göra på det här sättet, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Några av SHL-klubbarna har valt att stärka sina trupper på grund av OS, men utöver Almen Bibic – som mer plockades in för att det saknades en defensiv back – har LHC så här långt legat lågt. Utan Roy och Olimb x 2 finns elva forwards att tillgå och planerna är i första hand att fylla på från juniorlaget.

Artikelbild

Den svenska OS-truppen presenteras 16 januari, men där är inga LHC-spelare aktuella. Där kommer exempelvis Skellefteå att förlora hela sin förstakedja med Oscar Möller, Pär Lindholm och Joakim Lindström.