– Det är coachen (Barry Trotz) och inte jag som bestämmer det, men nog känns det som ett långskott att en 18-åring ska slå sig direkt in i NHL, säger Weiderstål till Corren.

Om en dryg vecka åker LHC:s tjeckiske jättetalang Jakub Vrana, som draftades i förstarundan i somras, till Washington för att delta på klubbens rookiecamp – och för att om möjligt slå sig in NHL-laget.

Offensiv talang

Men Europascouten Mats Weiderstål, som under några turbulenta år i början av 2000-talet var tränare i LHC, tror att Vrana blir kvar i Linköping minst en säsong till.

Han säger:

– Klart att det finns en chans om han överraskar stort. Han åker inte bara över för att få åka lite grillor med Ovetjkin och Bäckström. Framförallt handlar det om att han var så bra på förra campen i våras att ledningen vill se honom mot tuffare motstånd.

– Det är en stor offensiv talang och NHL-klubbarna letar efter just den spetskompetensen. Han sticker ut med sin teknik, sitt skott och sin fart. Men att han redan nu ska gå in på två femmor är kanske mindre troligt.

Vassa forwards

Washington har en av NHL:s vassaste forwardsuppsättningar med namn som Alexander Ovtejkin, Nicklas Bäckström, Jevgenij Kuznetzov, Joel Ward, Jason Chimera och Marcus Johansson.

Med sin spelstil är det den typen av spelare som Vrana konkurrerar med.

Inte gnuggarna i fjärdekedjan.

– Klart att det hade varit lättare att slå sig in i en sådan roll och få spela 8–9 minuter per match, säger Mats Weiderstål.

Som Corren berättat finns en överenskommelse mellan Washington och LHC att det inte är aktuellt med spel i farmarligan eller i någon annan klubb. Blir det inte NHL så blir det SHL. Däremot är det inte klart när forwarden i så fall återvänder.

Han är en man

Efter den inledande rookiecampveckan väntar ytterligare läger och det kan även bli aktuellt med spel i någon av Washingtons träningsmatcher före NHL-premiären.

– Klubben har frågat mig vad jag tror om att låta honom få en SHL-säsong till. Jag tror att det är jättebra. Han har redan blivit starkare och förbättrat sig på flera områden. Blivit mer man och mindre pojke, säger Weiderstål.

18-årige Vrana har så här långt under försäsongen imponerat i en kedja med nya Jeff Taffe och Jacob Micflikier. I helgen flyger han till Prag för att fixa visum: Om han spelar i LHC:s närmaste matcher i Champions league är inte spikat.