Det har knappast undgått någon hockeyintresserad att Washington Capitals jublade efter historiska Stanley cup-vinsten i finalen mot Vegas. Dansken Lars Eller avgjorde femte finalen och tre svenskar jublade på isen: Nicklas Bäckström, André Burakovsky och Christian Djoos.

Men också en spelare med stark anknytning till LHC:

Jakub Vrana.

Tjecken som kom till Linköping som 15-åring och lämnade fyra år senare, men har hållit kontakten och kommit tillbaka till stan varje år sedan dess. Så sent som förra sommaren var han här en hel månad och tränade med laget. Den dag han återvänder till Europa, om det nu händer, är det ingen vågad gissning att LHC står klart först i kön.

Under tredje säsongen kom det riktiga genombrottet i stjärnspäckade Capitals och i torsdagens finalmatch var det Jakub Vrana som snyggt gav laget ledningen med 1–0 i andra perioden.

Som traditionen bjuder får alla spelare i vinnarlaget i Stanley cup 24 timmar var med den inte alls vackra, men desto mer åtråvärda bucklan som i NHL-sammanhang ofta går under namnet Holy Grail.

Den sexton kilo tunga pjäsen har varit med om mycket under årens lopp.

Jakub Vrana är född och uppväxt i Tjeckien och har fortsatt basen i Prag – men det är troligt att det även finns intresse av att visa upp bucklan i Linköping där han utvecklades mycket och tog viktiga steg på vägen mot stjärnorna.

– Vi undersöker möjligheterna eftersom Jakub är tjeckisk medborgare och boendes i Prag, säger Gustaf Pettersson.

Tidigare har bara en före detta LHC-spelare vunnit Stanley cup, det var Johan Franzén med Detroit 2008.