– Fantastiskt att få till den här avslutningen. Det trodde man inte för någon månad sedan. Men jag gjorde verkligen rätt som kom hit.

Så uttryckte sig Susanna Tapani efter 3–1-vinsten i andra SM-finalen mot Luleå.

Det är guldläge för LHC – med chans att avgöra på hemmaplan på söndagen.

Artikelbild

– Det är ingenting som är klart än, men klart att vi har ett bra läge. Luleå måste vinna nästa gång, men vi vill avgöra på hemmaplan och vill inte åka dit igen, sa Tapani.

Finska anfallsstjärnan – med tungt cv och OS-brons i Sydkorea för ett år sedan – värvades för några veckor sedan för att ersätta långtidsskadade Lara Stalder och har under slutspelet visat sig vara den pusselbit som tidigare saknats i lagbygget.

Nu spräckte hon nollan redan efter 43 sekunder och visade vägen till vinsten efter en ny imponerande insats mot guldfavoriten.

Det var inget riktigt snack den här gången heller.

Artikelbild

25-åriga Tapani har gjort succé i kedjan med Pernilla Winberg och Nicoline Jensen Söndergaard och visat klass med storlek, skridskoåkning och målskytte. Med tanke på VM senare i vår ville hon inte avsluta säsongen när den tog slut med Åbo i finska ligan och diskuterade med båda finallagen om en övergång.

Efter moget övervägande föll valet på LHC.

– Dels ville jag spela med Eveliina (Suonpää, storspelande målvakten) igen och dels gillar jag att komma till ett lag som inte är favorit. Att vi missade slutspel med Åbo...nu tänker jag att allt händer av en anledning. Jag har velat att komma till Linköping under några år och nu var det rätt tillfälle, sa hon.

Matchen?

– Alltid viktigt med första målet och nu fick vi dessutom ett till. Det var en riktigt bra start. Och efter tredje målet hade vi kontroll och kunde spela smart.

Fortsättningen?

– Vi har en så bra känsla i laget. Det betyder mycket. Pressen är inte på oss. Vi måste inte vinna, men tänker göra det ändå.

LHC hyllades med stående ovationer efter slutsignalen. 1 078 åskådare var publiksiffran på andra SM-finalen och förhoppningen är att dubbla den noteringen på söndagen.

– Det var en fantastisk match idag och en hemmapublik som var på tå. I morgon hoppas vi på en siffra runt 2 000, säger kommunikationsansvarige Gustaf Pettersson.

Luleås lagkapten och backstjärna Jenni Hiirikoski tvingades utgå efter en tackling/kollision med LHC-forwarden Madelen Haug Hansen och det är oklart om hon kan spela på söndagen. Irritationen och besvikelsen på domarinsatsen var stor i Luleålägret efter förlusten.