– Det är definitivt ingenting som jag hade räknat med, men det är klart att det är bra pengar för klubben. Jag har inte fått allting bekräftat vad gäller kontrakt och så, men det borde vara så att vi kan räkna med att få ersättning, säger general managern Niklas Persson.

Låter det märkligt?

Det är det inte.

22-årige Erik Källgren har överraskande skrivit på för två år med NHL-laget Arizona Coyotes organisation och åker till USA direkt för att förstärka farmarlaget Tucson som jagar en slutspelsplats i AHL.

– Jättekul för Erik att få den här chansen. Han har gjort det jättebra, säger Persson.

Övergångssumman på cirka 2,5 miljoner kronor fördelas på de klubbar spelaren representerat under de fyra senaste säsongerna och därför ska LHC ha hälften. Det skulle innebära runt 1,25 miljoner in på kontot.

Källgren har närmast två år i AIK bakom sig och säsongerna dessförinnan tillbringade han nästan uteslutande i Oskarshamn. Men efter junioråren på hockeygymnasiet tillhörde han fortsatt SHL-klubben och var utlånad till allsvenskan, vilket gör att det är LHC som har rätt till NHL-pengarna.

Ett mycket välkommet besked för LHC, som har det tufft ekonomiskt och tappade ytterligare intäkter efter missade slutspelsplatsen.

Av klubbens nuvarande spelare är det också högaktuellt att backen Adam Ginning under våren skriver kontrakt med Philadelphia. Där har LHC i så fall rätt till hela övergångssumman.

Erik Källgren, som inte spelat någon SHL-match för LHC, säger till Aftonbladet om flytten till Nordamerika:

– Jag har ingen aning vilken plan de har, men får jag chansen att spela ska jag ut och göra det.