LÄS MER: Här har ni LHC-hösten

Linköpingskillen och förre LHC-backen har gjort sin kanske bästa höst i karriären och dominerat stort med Lausanne i schweiziska ligan. Men på träningen i onsdags var olyckan framme när han skulle ta sig in på mål, fastnade med skridskon i isen, slog en volt – och landade rakt på axeln.

Det blev en smäll som tog illa.

Efter snabb ambulansfärd till sjukhus konstaterades att han brutit nyckelbenet på inte mindre än tre ställen.

– Det var den värsta smärta jag upplevt. Jag kände direkt att något gick av när jag landade, men trodde inte att det skulle vara så illa. Det stack rakt upp och var som om huden skulle spricka. Det var rätt äckligt och maximal otur, säger Jonas Junland.

När vi når honom i alplandet ursäktar han sig först med att han har mycket starka mediciner i kroppen för att dämpa smärtan. Akutoperationen på onsdagskvällen gick bra och skruvar och en platta har satts fast i axeln. Nu väntar till att börja med rast och vila över jul och nyår och sedan kan den långa och mödosamma vägen tillbaka inledas.

Prognosen just nu: vila i uppemot åtta veckor.

– Jag utgår från det och sen får vi se. Jag har egentligen inga förhoppningar om plus eller minus där. Men jag hoppas definitivt att det ska bli mer ishockey för min del den här säsongen, säger Jonas Junland.

Siktet är inställt på spel igen i slutet av februari.

– Allt beror på hur läkprocessen går, men det är målet. Samtidigt tänker jag inte chansa. Ska jag spela ska det vara okej till hundra procent.

För Lausanne är det förstås en jättesmäll att bli av med sin bästa spelare. Klubben är just nu fyra i den jämna NLA-tabellen, som för övrigt toppas av Zug med förre LHC-tränaren Dan Tangnes i båset. Junland är inte längre poängbäst i hela serien, men med 25 poäng på 27 matcher överlägset vassast av backarna.

– Jag tycker att jag har gjort det bra, inte bara med tanke på poängen utan att jag varit en stabil ledare och bidragit med mycket. Trist med skadan, men det är som det är, säger han.

Hur blir julen?

– Stillasittande. Jag kan inte göra så mycket annat. Sen är tanken att vi ska åka hem till huset i Linköping några dagar mellan jul och nyår. Jag känner att jag behöver det. Inte omöjligt att jag dyker upp i Saab arena mot Färjestad 28 december.

31-åringen har kontrakt med Lausanne även över nästa säsong och det är ingen hemlighet att LHC har honom högt på önskelistan för en återkomst efter det.

– Jag har bra koll på LHC och har sett rätt mycket matcher på tv i höst. Synd med alla skador. Skitsnack att påstå att det inte påverkar, säger Jonas Junland.