Det har varit en omväxlande säsong för Linköping HC:s, men nu är det uppåt värre och efter 3–0-vinsten häromsistens drömläge i prestigeladdade SM-finalen mot Luleå. Dubbla hemmamatcher väntar till helgen med möjlighet att avgöra redan nu.

– Om det blir guldfest på söndag? Det siktar vi på. Hur skulle det låta om jag sa något annat?

30-åringen skrattar.

Artikelbild

Hon hade en stundtals jobbig höst och tappade sin landslagsplats, men har stadigt spelat upp sig efter det. I onsdags var hon alldeles utmärkt uppe, spelade mycket och drog ett tungt lass för att få stopp på stjärnor som Michelle Karvinen & Co.

Det gör hon gärna igen.

Och igen.

– Jag gillar ju att vara med och förstöra. Det passar mig bra. Underbart när du får känslan att du vinner den mentala kampen och deras bästa spelare blir frustrerade. Då vet du att har lyckats, säger Emilia Ramboldt.

Hon debuterade i Damkronorna redan 2005, har varit given under många år och för ett år sedan var hon kapten för Sverige i OS. Men när nya förbundskaptenen Ylva Martinsen byggt nytt har inte veteranen fått vara med.

Tidigare i vinter berättade hon för Sporten om frustrationen och besvikelsen.

Nu säger hon:

– Jag en sämre höst och det vet jag om. Nu, när det gäller som mest, har jag lyft. Det är sådana här matcher som du vill spela. Sen har jag nog insett att jag börjar bli gammal och inte behöver bry mig så mycket om vad andra tycker och tänker. Det är ändå ingenting som jag kan påverka.

VM i vår?

– Jag har inte hört någonting och kan ärligt säga att jag varken hoppas eller tror. Det är inget jag funderar över. Kommer jag med vore det jättekul, kommer jag inte med. . .ja, då är säsongen slut, säger Emilia Ramboldt.

Hon har varit med om LHC-damernas tidigare SM-guld och har siktet på ett till. Vinsten senast uppe i Luleå överraskade många.

– Mycket snack om att Luleå skulle vara omöjligt att slå och så enormt stora favoriter. Skönt att bevisa för alla att vi faktiskt också är rätt bra. Tittar du på sociala medier kunde du tro att det här var avgjort redan i förväg.

Fortsättningen?

– Vi får räkna med att Luleå vill hitta på något nytt, men vi vill spela på samma sätt och ta det på vår hemmaplan.

SM-finalerna kan bli slutet på en framgångsrik karriär, men Ramboldt stänger inte heller dörren för en fortsättning.

– Det beslutet tar jag senare. Men blir det spel så blir det i Linköping. Det är här jag har mitt liv nu.