Linköpings HC:s jättetalang draftades i förstarundan av Washington Capitals i somras, tillhör numera NHL-klubben och åker i september över för att om möjligt slå sig in i världens bästa liga.

Om inte blir det en returbiljett till Linköping och fortsatt spel i SHL.

– Klart att jag vill spela i NHL. Det är upp till klubben att avgöra när den vill ha mig. Blir det inte nu kommer jag att utvecklas vidare och förhoppningsvis åka över nästa år, säger Jakub Vrana.

Ny kedja

Om inget oförutsett inträffar gör han LHC-debut för säsongen i CHL-premiären och Saab arena-invigningen mot Pardubice på fredag. I skrivande stund hade inte Washington givit formellt klartecken, men det ska mest vara en formalitet.

Av de senaste träningarna att döma matchas han i en kedja med Mattias Sjögren och nyförvärvet Jacob Micflikier. Tanken är att till skillnad från förra året använda tjecktalangen i någon av de första kedjorna.

Om han nu blir kvar.

Han säger:

– Jag fick inte spela så mycket i fjol, men lärde mig mycket och känner mig mer redo nu. Allt går snabbare och alla är starkare.

Har du fått några krav eller önskemål från Washington?

– Nja, de vill så klart att jag ska bli lite större. Men det är inte alltid det som är det viktigaste.

Ovetjkin ringde

Att slå sig in i NHL-klubben med storstjärnor som Alexander Ovetjkin och Nicklas Bäckström blir minst sagt tufft. Tar han inte en ordinarie tröja i någon av toppfemmorna blir han med största säkerhet kvar i LHC för att där ta nästa steg i utvecklingen.

– Det blir bra vad det än blir, säger 18-åringen, som upplevt en häftig sommar med draften i Philadelphia som ett svårslaget minne för livet.

– Jag hade hört mycket om det, men visste inte hur det skulle vara. Det var fantastiskt när jag fick höra mitt namn. Jag tror aldrig att jag sett min mamma så glad heller, säger Jakub Vrana.

Direkt efteråt fick han också motta ett grattissamtal från Washingtons ryske kapten Alexander Ovetjkin.

– Häftigt att han hörde av sig. Jag hoppas att jag får prata med honom snart igen.