8–4 blev det nere i Fortnox Arena. Ett resultat som gör att Libk nu skaffat sig tre matchbollar att ta sig vidare till semifinal.

Vi tar väl en hjälte i taget och börjar med Petter Alm, forward i tredjekedjan.

Han, och övriga i den kedjan, får mindre matchtid än de andra två. När det ska spetsas till får de ofta ge plats och sätta sig på bänken.

Artikelbild

– Det är klart att det ibland är svårt när det inte blir någon kontinuitet. Men nu har man vant sig och i de här matcherna är det inga problem alls. Vi tar den tid vi får och gör så mycket vi kan för laget.

Och den här matchen gjorde man verkligen det. När matchen stod och vägde i slutet av den andra perioden, med Libk i ledning med 3–1, kändes nästa mål oerhört viktigt.

Och det blev Libk:s. Från Petter Alms klubba.

– Det blev en lite konstig väg innan bollen kom fram till mig, Adam (Zetterström) fick bara halvträff på passningen. Men när jag fick bollen såg jag hur målvakten la sig ner och jag försökte slå in den högt. Och det lyckades ju.

Artikelbild

Libk fick med sig 4–1 in i den tredje perioden och kunde efter att ha klarat av en utvisning också sätta 5–1 genom matchens vackraste mål från Martin Hovlund. Där och då vanns matchen.

– Nu vet vi att vi skaffat oss ett bra läge och kan avgöra hemma på söndag, sa Petter Alm. Vi ska absolut ta den chansen direkt.

Artikelbild

Den andre mer anonyme hjälten var assisterande tränaren Martin Laakso som med noll erfarenhet från att coacha lag i SSL-slutspel fick ta över laget från den andra perioden när Johan Astbrant kastade in handduken på grund av sjukdom.

– Det är klart att man blev lite nervös, men det var bara att gå in och köra. Jag fick bra direktiv av ”Asta” inför perioderna så det var egentligen inget konstigt. Sen hade vi ett jäkla go i laget så det mesta skötte sig självt.

Astbrant såg lite tagen ut efter matchen, men samtidigt oerhört nöjd.

– Varför jag gick av? Ja, Martin sa att han ville ha en match och då såg jag till att pegga upp bollen så han kunde smasha in den, sa han och skrattade.

– Nä, jag kände mig inte alls fokuserad och när grabbarna frågade saker var jag inte inne i matchen som jag brukar. Då var det bättre att jag klev undan.

Han kunde inte låta bli att imponeras av det han fick se.

– Så fantastiskt starkt av grabbarna. Vi spelade helt enligt plan i stora delar av den här matchen och framförallt första perioden var nog vår bästa i hela slutspelet. Vi sa till varandra innan att vi skulle ta över den här hallen och spela vårt hemmaspel på bortaplan. Det satte vi helt perfekt.