Libk förlorade på tyngsta möjliga vis efter att ha haft en 6–3-ledning efter två perioder. Men matchen slutade 7–8 (3–2, 3–1, 1–4, 0–1).

Libks tränare Johan Astbrant var ilsken efteråt, på sitt eget lag.

– För dåligt att släppa åtta mål. Nonchalant, jag är generad över det, sade Astbrant.

Libktränaren fortsatte:

– Vissa spelare verkade inte redo för slutspel, livrädda i duellspelet. Vi viker ned oss.

Felix Lanver såg ut att leda Libk till seger med sina tre mål, men var förstås också besviken över fallet i tredje perioden och förlängningen.

– Vi gör en för dålig tredjeperiod och blir straffade. Vi kunde kommit undan med en seger, men hade inte varit värda det. Vi var uppe i molnen i tankarna, sade Felix Lanver.

Artikelbild

| Linköpings Marcus Berglund på fall. Libk hade 6–3, men tappade ledningen och föll i första kvartsfinalen i förlängning.

Det började annars bra. Publiken i Linköpings sporthall hade knappt hunnit bänka sig, den här showen var en virvlande dans från start. Libk matchade bara fyra backar och så tre kedjor framför, de som spelade senast mot Falun.

Fyra backar och en inställning att springa maximalt från början, det drev upp ett tempo som Dalen hade problem med.

Särskilt de offensiva backarna, Marcus Berglund och Oskar Hovlund, visade vägen genom att vara minst lika mycket på Dalens planhalva som den egna.

Felix Lanver gjorde 1–0 tidigt för Linköping, vilket skulle berätta en del om matchen. Han var glödhet, med god uppbackning av kedjekamraterna Martin Karlsson och Oskar Seth.

Libk gjorde även 2–0 och 3–0 innan Dalen tilläts reducera.

I andra perioden var det Felix Lanver, nummer 66, som återigen blixtrade. Med mål till 4–2 och 5–3 och med målgivande pass till Oskar Seths 6–3.

Det var Libk som ägde det här.

Men i tredje perioden fick Dalen in ett par snabba reduceringar av skicklige Jonas Svahn, vilket skapade spänning i matchen.

Dalen sköt i ribban och Linköpings ben såg ut att ha stumnat.

Men mitt i osäkerheten var det kedjan med Seth, Lanver och Karlsson som återställde ordningen. Lanver passade till Karlsson som stänkte upp bollen i krysset till 7–5.

Ytterligare Dalenreducering gav dock raffel in i kaklet. Kvitteringen låg hela tiden i luften. Särskilt när Dalen fick spela sex mot fyra i slutminuten. Ja, det var sex mot tre de sista sju sekunderna.

I absolut sista sekunden kom kvitteringen till 7–7.

Det blev förlängning och där avgjorde till slut Johan Larsson för Dalen, på passning från Jonas Svahn.

– Det är ingen lätt uppgift, Dalen. Vi måste hitta ett botemedel till när de kommer upp och trycker på, säger Felix Lanver.

Andra kvartsfinalen spelas nu på söndag kväll i Umeå. Med Dalen i överläge. Dalen var inte helt nöjt med matchen, trots segern.

– En sådär match från vår sida. Men vi visar vår identitet, att vi aldrig ger oss. Vi försöker hela tiden och vi är stolta att vi vinner, trots att det inte var vår bästa match spelmässigt, sade tränarna Jonatan Brolin och Urban Karlsson.

Målen, första perioden: 1–0 Felix Lanver, 2–0 Oskar Hovlund, 3–0 Max Wahlgren, 3–1 Johan Larsson, 3–2 Linus Holmgren. Andra perioden: 4–2 Felix Lanver, 4–3 Daniel Sonidsson, 5–3 Felix Lanver, 6–3 Oskar Seth. Tredje perioden: 6–4 Jonas Svahn, 6–5 Jonas Svahn, 7–5 Martin Karlsson, 7–6 Ketil Kronberg, spel fem mot fyra, 7–7 Jonas Svahn. Förlängning: 7–8 Johan Larsson.

Publik: 932.