1 november i år sänks gränsen för det tillåtna testosteronvärdet för kvinnliga medeldistanslöpare, vilket drabbar bland annat världslöparen på 800 meter, Caster Semenya, och indiskan Dutee Chand.

De kommer behöva ta medicin för att sänka sina halter av det manliga könshormonet, som de har naturligt väldigt höga värden av.

Nu backas de av 64 idrottsprofiler i ett öppet brev. De uttrycker sin oro över reglerna som de tycker diskriminerar kvinnor, en enligt dem redan utsatt grupp inom idrotten, och uppmanar att IAAF upphäver reglerna.

Artikelbild

| Caster Semenya har naturligt höga mängder manligt könshormon. Nu kräver IAAF att hon ska ta medicin för att sänka nivåerna. Arkivbild.

"Ingen kvinna ska tvingas att ändra på sin kropp för att tävla i sport", skriver profilerna om de nya reglerna för hur mycket testosteron en kvinnlig löpare får producera.

"Det som står på spel här är betydligt mer än rätten att dela in en sport. Kvinnors kroppar, välmående, möjlighet att försörja sig, deras identitet, integritet och känsla av säkerhet och tillhörande i världen, riskerar att hotas", står det bland annat i brevet.

Bland de som skrivit under brevet finns tennislegendaren Billie Jean King, fotbollspelaren Abby Wambach, hockeyspelaren Meghan Duggan och svenska fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl. Hon är ambassadör för Athlete Ally Community som tillsammans med Women's Sports Foundation står bakom brevet.