– Det är ett äventyr och det var det jag ville när jag åkte hit förra året, berättar han när Sporten träffar honom i Sheffield efter lördagens bortamatch.

De flesta minns nog LHC-produkten Erik Lindhagen som en ung och framfusig forward. Numera är han dock back i Nottingham och tar ett stort defensivt ansvar.

– Jag var back sista året i Sverige när jag spelade med Timrå. När jag skrev på här så skrev jag på som både back och forward. Det är lite som en tombola det där, ena veckan är jag forward och nästa vecka är jag back. Det är ingenting jag har något emot, jag tycker att det funkar bra att spela i båda positionerna, berättar han efter bortamatchen mot Sheffield Steelers på lördagskvällen.En match Nottingham vann med 3-2 efter bland annat stabilt defensivt spel av Lindhagen.

Artikelbild

Det brittiska seriesystemet är uppbyggt på ett annat sätt än vad det är i Sverige. Upp- och nedflyttning mellan ligorna existerar inte och både ligor och lag är ägarstyrda. Det finns heller ingen juniorverksamhet kopplad till klubbarna på det sätt vi är vana vid från Sverige. Inte heller har de några farmarlag. Det gör att det kan bli problematiskt vid skador och avstängningar.

– Det är väl lite därför de värvar folk som kan spela på båda positionerna. Om du skulle ha otur och få tre backar skadade så kan du skifta på spelare. Det är väl lite därför de tog hit mig antar jag, berättar Erik Lindhagen och fortsätter:

– Det finns ingen juniorverksamhet här, det var någon match förra året vi spelade på fyra backar och nio forwards. Då var det riktigt tufft att spela, framförallt när man spelar back to back varje helg. Det är en skillnad mot Sverige att varje helg här så spelar man lördag/söndag. Sen tränar du mitt i veckorna.

Erik Lindhagen lämnade Linköping 2014 för Västerås där han avslutade den säsongen. Efter spel i Södertälje och Timrå flyttade han inför förra säsongen till England och Nottingham Panthers.

Artikelbild

– Det är ett äventyr och det var det jag ville när jag åkte hit förra året. Att testa något nytt. Dels bli lite bättre på språket, men även komma ur min ”comfort zone” och uppleva något annat än Sverige, säger han.

För oss svenskar är England en väldigt exotisk hockeynation och det finns en del som skiljer mellan länderna när det kommer till kulturen inom hockeyn.

Artikelbild

– Det är mer nordamerikanskt. Det är lite tuffare klimat i och med att han (tränaren) kan säga vad han vill till dig. Han kan kalla dig för ett jäkla ”retard” om du gör något dåligt. Det händer väl inte på samma sätt i Sverige, jag har i alla fall aldrig haft en tränare som kallat mig för efterbliven där.

Du har blivit kallad för det?

– Ja, det har väl hänt någon gång. Men inte så många gånger. Det finns de som har det betydligt värre än vad jag har det när det kommer till påhoppen.

Dessutom kan det vara tufft som spelare i ett annat land när man inte har engelskan som modersmål.

– Det är inte så att jag tar ton i omklädningsrummet när jag tycker att någonting är åt helvete dåligt eller bra. Jag sitter nog ganska tyst. Hemma i Sverige kunde jag ändå ryta i lite och försökte vara lite mer ledargestalt än vad jag kanske är här. Här får jag mer visa det på isen.

– Även om jag var hyfsad på engelska innan jag flyttade hit, så har jag blivit mycket bättre på det och just det är väl lite att vara utanför sin ”comfort zone”, att behöva prata ett språk som man inte känner sig helt hundra i.

Hur är nivån på den brittiska hockeyn?

– Om man jämför med allsvenskan så är det inte lika snabbt. Det är mycket mer äldre nordamerikaner som är lite långsammare. Men det är mycket ”skills”, framförallt om du kollar på vår division.

EIHL innehåller tolv lag, indelade i tre divisioner. Lagen i samma division möter varandra åtta gånger under säsong, medan de stöter på de övriga i ligan två gånger. I Lindhagens Nottinghams division spelar också storklubbarna Sheffield, Belfast och Cardiff.

– Just matcherna i vår division skulle jag säga är som att spela en bra allsvensk match, förklarar Erik Lindhagen.

Det finns tre tunga titlar att vinna i Storbritannien när det handlar om hockey. Ligan väger tyngst och där är redan Cardiff Devils klara mästare. Sen kommer cupen, som spelas under säsong, och slutspelet. Slutspelet avgörs i Nottingham och de fyra vinnarna från kvartsfinalspelet är kvalificerade dit.

I höstas överraskade Nottingham i CHL när de gick och vann sin grupp före finska TPS Åbo, schweiziska Bern och tjeckiska Mountfield. Samtliga klubbar från större hockeynationer och högre rankade ligor.

– Det säger väl ändå lite om klassen på ligan när man kan slå såna lag, konstaterar Lindhagen.

I första rundan av slutspelet väntade sedan ZSC Lions med svenskarna Robert Nilsson, Fredrik Pettersson och Mattias Sjögren och då tog Europa-äventyret slut. Men Lindhagen tror att framgången var nyttig för den brittiska hockeyn.

– Det sätter väl ligan på kartan. Som man känner till hemma så är ändå ligorna i Danmark, Norge och Frankrike helt okej. Men England har ingen hört talas om. Sen gör det väl lite för brittisk hockey. Förhoppningsvis kanske några fler börjar, men de ligger fortfarande ganska mycket efter eftersom man får ha 14 importer per lag.

Erik Lindhagen trivs utomlands och han har inga direkta planer på att återvända till Sverige inom kort. Hockeykarriären tror han kommer hålla i sig två år till innan det är dags för något annat i livet.

– Jag är sugen på att testa något annat ställe utomlands om jag inte blir kvar här. Jag trivs jäkligt bra och skulle inte ha så mycket emot att vara kvar här ett år till. Men samtidigt så vore det kul att testa på att spela i Frankrike eller Italien och testa på lite alpkultur.

Är Sverige ett alternativ nästa säsong?

– Nej, det tror jag inte. Dels kommer jag nog inte få kontrakt. Det är inte så vanligt att man får kontrakt i allsvenska klubbar när man varit i England. Divsion 1 får vi se, det kan hända att man tar år där innan man lägger av. Men just nu är jag väldigt sugen på att vara kvar utomlands och uppleva saker.

Erik Lindhagen har stenkoll på moderklubben LHC och han tror laget har goda möjligheter att rubba Djurgården i kvartsfinalen.

– Jag tycker Djurgården ser ganska ungt ut och ska vara favorit här mot ett LHC som inte har så mycket att förlora. Jag tror Linköping kan skrälla.

– Vår säsong är slut här om tre och en halv vecka, så förhoppningsvis hinner jag hem och kan kolla.