SBR-granulat, små gummikulor ofta tillverkade av återvunna bildäck, är det vanligaste fyllnadsmaterialet i en konstgräsplan.
Samtidigt går diskussionen varm om att det sprider mikroplaster till naturen som inte kan brytas ned och påverkar miljön. Något som väger tungt när Linköpings kommun planerar nya konstgräsplaner. Vid varje ny plan som anläggs är strategin att fyllnadsmaterialet ska vara biologiskt nedbrytbart.
– Vi vill fasa bort material som sprider mikroplaster, säger Martin Averhed.
Kokos och kork är exempel på organiska material som har testats i jakten på mer miljövänliga konstgräsplaner. På flera håll, bland annat i Skäggetorp och Ekängen, används sand. Och snart blir Linköping en av bara ett par städer i Sverige som också har en plan fylld med krossade olivkärnor. Det är något dyrare än en granulatplan, men mer miljövänligt.
– Det uppfyller de krav vi har ställt och ska också vara mer skonsamt för huden än gummigranulatet som blir varmt och strävt, säger Martin Averhed och fortsätter:
– Även Fifas kvalitetskrav uppfylls. Planen har klarat de tester som görs utifrån spelaregenskaper.
Förhoppningen är att arbetet i Ljungsbro kan dra igång under de kommande veckorna och att det ska vara spelklart i oktober.
Övriga sju konstgräsplaner i stan (Berga, Ryd, Anders Ljungstedts gymnasium och Linköping arena samt Hjulsbro, Ekholmen och Skarpan) har alla gummigranulat som fyllnadsmaterial.
– Det är ständig diskussion om hur stor risken för spridning av mikroplaster egentligen är. Det finns två läger. Ena lägret förespråkar fortsatt användning av granulat eftersom de anser att spelegenskaperna blir bättre och väger tyngre. Det andra lägret anser att det är för miljöfarligt, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun.
På kommunen tar man också hänsyn till ett förslag på EU-nivå om att förbjuda eller kraftigt begränsa fyllnadsmaterial som gummigranulat.
– Skulle ett sådant beslut komma har vi testat alternativ, som nu i Ljungsbro, säger Andreas Hagström.
När det gäller konstgräs kontra naturgräs generellt blir valet ofta lätt för kommunens del. Aktivitetstiden är sju gånger så stor på en konstgräsplan som kan användas året runt.
– Du får ut ungefär 2 000 timmar på ett år. En naturgräsplan kan belastas med 300 timmar.