– Vi har skalat bort hela växtbädden och byggt upp en ny som ska vara jämn och säker. Det är en helt ny gräsmatta och det tar tid för den att sätta sig med rötter genom marken, säger Tobias Birgersson Egbom.
Det är eftermiddag på Lingvallen i centrala Linköping. På löparbanorna har en skolklass idrottslektion, men gräsplanen är tom.
Den är avstängd.
Något som väckt besvikelse i LBK Gottfridsberg.
– Vi tyckte det var skönt att komma hem när vi fick renovera den, men nu är den sliten i målområdena och snustorr på andra ställen. Sen ser man att det bara är en fjärdedel av planen som är vettig, sa "Gottes" huvudtränare Thomas Svensson till Corren för en vecka sedan.
Birgersson Egbom förklarar vidare.
– Det här är första gången vi har stängt av den sen vi la den nya gräsmattan i höstas. Jag har all respekt för besvikelsen i LBK Gottfridsberg. Vi är också besvikna och frustrerade att gräsmattan inte lever.
I dagsläget finns det vissa områden där den nylagda gräsmattan ser tät och fin ut. Men på en större del av planen är det glest mellan grässtråna och genomslag med sand.
– Fortsätter vi använda den så kan det bli direkta skador på planen och en konsekvens skulle kunna vara att vi inte kan spela här hela nästa år. Då är det bättre att låta planen växa i en och en halv månad nu. En tidsperiod som också är den mest kritiska för gräsets tillväxt, säger driftchefen.
Lingvallen har i Linköpings fotbollskretsar länge varit känd som en av stadens absolut sämsta planer.
Anledningen?
Den är byggd på en gammal deponi.
– Det innebär att marken här rör på sig. Det ser du exempelvis på läktaren därborta. Den är ju sned och det beror på att det rör på sig.
Konstgräs?
– Det går inte. Det har vi utrett, men i och med att marken är så rörlig så skulle en konstgräsplan kunna slita sig redan efter bara några månader. Det hade varit en oansvarig investering.
Tanken är att låta planen vila till och med att höstsäsongen drar igång. Då hoppas kommunen att gräset har tagit sig.
– Vi göder den här planen betydligt mer ofta än vi gör på andra planer. Dessutom så luftar vi den med rätt så stor frekvens för att få in mer mikroliv i bädden. Det behövs för att gräset ska rota sig.
Är det här Linköpings svåraste mark?
– Svårt att säga. Klart att det finns utmanande förutsättningar under bädden. Det är också en hög beläggning med spontanverksamhet och skolidrott när allting är öppet, säger Birgersson Egbom.