Det är en solig eftermiddag på det än så länge rätt tomma Djurgården mellan Lambohov och Garnisonen. Ett par grävmaskiner gräver fram Smedstadbäcken som rinner från Tinnerö Eklandskap.
– Här planerar vi att göra en urban motionsslinga likt den som är i Berga vid Tinnerbäcken, säger Andreas Hagström, avdelningschef för idrott och friluftsliv på Linköpings kommun.
Men mer ska det bli.
Inklusive idrottsanläggningar.
– Här över den här ängen så är det planerat för två fotbollsplaner och en idrottshall, säger Hagström.
När kan det stå klart?
– Väldigt svårt att säga. När det finns tillräckligt många barn i det här området för att det ska byggas en ny F–6-skola, då blir det aktuellt med idrottshallen. Sen får vi se med fotbollsplanerna. Nu har vi precis byggt ny plan inne i Lambohov och dessutom byggs det på Skarpan så den här planen kan nog dröja lite till, säger Hagström.
– Nu har nämnden också tagit beslut om konstgräsplaner i Sturefors och Malmslätt. Då är det där vi fokuserar, förklarar Hagström.
I våras släpptes en ny forskningsrapport som visade på att det i många nybyggda områden runtom i svenska städer saknas den naturliga närheten till idrottsanläggningar. Förr byggdes dessa in naturligt i stadsbilden. Nu menar rapporten att avstånden är längre.
– Jag skulle säga att Linköpings kommun ändå ligger i framkant med att ge plats för idrotten. Vi har en aktiv roll när detaljplaner tas fram och när det kommer till idrottshallar ligger vi på ungefär 9000 invånare per idrottshall. I den presenterade studien är motsvarande siffra på runt 14 000 invånare per idrottshall.
Något som rimligen bör skapa bättre förutsättningar för att fler barn och unga ska kunna idrotta.
Är det så? Ligger Linköping i framkant med andelen barn och unga som idrottar?
– Det är inte lika lätt att säga att det är så, men vi kan se att antalet träningstillfällen i kommunen har ökat. Sen vet vi inte om det är att fler barn idrottar eller att det är barn som idrottar fler gånger.
– Sen är det inte alltid säkert att vi får en omedelbar effekt men anläggningar är en förutsättning. Ta Brokinds IF som exempel. Där har antalet medlemmar tredubblats sedan det byggdes en idrottshall i samhället.
Är "hallkrisen" avvärjd i kommunen?
– Också det är svårt att säga men sen 2017 har vi investerat en och en halv miljard i idrottsanläggningar och fram till 2030 blir det ytterligare en och en halv miljard. Det gör att fler barn kan träna tidigare på kvällarna. Sådana möjligheter fanns inte riktigt längre.
En grävmaskin forslar bort ytterligare en bit av Smedstadbäcken. Återstår att se när leran är utbytt mot flanörer och motionärer.