Östgötacupen gick strålande bra

Strålande är ett passande ord för att beskriva hur ryttarna i den tredje deltävlingen av Östgötacupen för islandshästar känner sig. De är så nöjda, så glada.

Nöjda. Arrangörsstabens Lovisa Rumar och Josefin Björk från Realgymnasiets år 3 i Linköping strålade de också. Östgötacupens tredje deltävling gick så bra, så bra.

Nöjda. Arrangörsstabens Lovisa Rumar och Josefin Björk från Realgymnasiets år 3 i Linköping strålade de också. Östgötacupens tredje deltävling gick så bra, så bra.

Foto: Jörgen Auer

Linköping2016-02-09 08:00

Felicia Färm Felting från Norrköping kommer ut som ett solsken från inomhusbanan på Gerstorp utanför Linköping. Hon tävlar i klassen F1. Femgång.

Minst sagt glad står hon bredvid Feykir från Dirhuvud som hennes häst heter och säger:

– Jättenöjd. Det gick över förväntan. Jag köpte ny häst i somras och det här var första starten med honom. Jag tänkte från början bara ha honom kortare tid och sen sälja. Men nu vet jag inte.

Hon ler stort på nytt och berättar att hon i lagtävlingen tävlar för Villa Fridhem Vånga vilt.

Vad är det för lag?

– Från början hette det Vånga vilt, men nu har vi slagit ihop med Villa Fridhem.

Felicia är bara hemma i Östergötland över helgen. Annars jobbar hon hela vintern på Tandådalens wärdshus i Sälen från december till april. Precis som i fjol.

Och sen?

– Sen rider jag. Pengarna jag tjänar går till ridsporten. Jag planerar att flytta till Vånga där jag kan få hyra en stuga intill stallet.

Felicia (22) har ridit sen hon var riktigt liten. Hennes mamma har islandshästar.

– Jag har ridit andra hästar också men islandshästar är roligare för att de har fler gångarter. Och har så bra lynne.

Vad kan man säga om Feykir?

– Världens snällaste, har bra bra kapacitet. Mitt mål med min ridning är att någon gång få rida i SM. Men om han räcker till för det vet jag inte.

SM går i Norrköping i juni och är ett mål även för Linköpingstjejen Hille Franzén som om möjligt strålar än mer än Felicia och pussar och kramar sin häst Eydis från Flakeböle efter fullbordad femgång.

Hon pussar och kramar om Eydis som nästan rodnar.

– Det gick jättebra och jag är så glad. Hon har ganska mycket pass i sig och jag var lite orolig att hon inte skulle ta galoppen.

Men se det gjorde Eydis.

På stallbacken, nej överallt för resten, ses sju funktionärer styra och ställa. Det är sju årskurs 3-tjejer från Realgymnasiet i Linköping som arrangerar den här deltävlingen i Östgötacupen och gör det bra. Proffsigt.

– Vi har verkligen fixat allt; inköp, sponsorer, speaker, funktionärer, fiket, byggt bana, skrivit startlistor och ryttarmeddelande. Allt, säger Josefin Björk och Lovisa Rumar.

Men tävlingsdagen började lite nervöst:

– Det blev lite panik med parkeringen på morgonen när det kom lite väl många personbilar. Men det löste sig, säger Josefin.

Arrangörerna tävlar själva också i cupen.

– Vårt lag heter Realgymnasiets Volvoraggare och vi skulle så gärna vilja vinna cupen. Fridhems Vånga har vunnit tre år i rad och det är dags för oss nu.

Det ser onekligen lovande ut inför Östgötacupens finaler 5 mars för Realgymnasiets lag leder.

En annan ryttare i Gerstorpstävlingen är 22-åriga Ina Schultzén, till vardags häst- och stallskötare med ansvar för 50-talet hästar på Kulltorp islandshästar i Klockrike. Ett ganska slitsamt jobb som ger henne styrka, ridningen är både motion och hobby. Och livsstil.

– Jag tränar äver kondition, springer en del och tränar lite allmänt. Grundträning. Ju bättre kroppskontroll man har, desto bättre ryttare är man.

Framgångar?

– Njae, jag har varit med i lag-SM en gång, 2011, med en annan häst. Jag har väl aldrig haft så pass bra häst att jag nått några stora framgångar. Jag har inte de pengarna.

Den hon har nu är en svart skäck vid namn Keilir från Kulltorp som hon har haft i fyra år.

– En stor personlighet. Envis.

Vad betyder Östgötacupen för dig?

– Rolig och bra vinterträning innan säsongen drar igång i april med Framtids vårtävling.

Klass F1(femgång) i Östgötacupen

Ryttarna rider enskilt och i valfritt varv. Ekipaget har fyra och ett halvt varv på sig att visa följande moment i valfri ordning.

1. Långsam – till mellantempo tölt.

2. Långsam – till mellantrav.

3. Mellanskritt.

4. Långsam – till mellangalopp.

5. Flygande pass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!