Till vardags arbetar 30-åriga Sofia på Saab i Linköping där hon håller på med simulatorn för Jas-flygplanet Gripen. Hon pendlar de dryga fyra milen från hemmet i Norrköping, ofta på cykel.
– Jag går upp klockan 05 och vid 05:30 börjar jag cykla. Det tar en och en halv timme med medvind och två timmar med motvind, säger Sofia.
Under uppväxten med sina föräldrar och två yngre systrar i Västervik har det alltid varit fokus på rörelse.
– Mamma och pappa har alltid varit sportiga och hållit på med orientering på sommaren och skidåkning på vintern. Vi har även sprungit och cyklat mycket tillsammans, berättar Sofia som simmat och friidrottat också.
– Jag har hoppat ganska mycket mellan olika sporter och testat det mesta.
För tillfället är det cyklingen som känns bäst och på fritiden är Sofia spinninginstruktör på ett gym i Norrköping.
Tillsammans med en kompis som också fyller 30 år i år bestämde de sig för att genomföra tjejklassikern, och tre andra tjejkompisar hakade på.
Tjejklassikern innefattar Tjejvasan 30 kilometer, Tjejvättern på cykel 100 kilometer, Vansbro tjejsim 1 kilometer samt Rosa Bandet-loppet på 10 kilometers löpning.
Sofia har redan genomfört både en svensk klassiker och tjejklassikern tidigare och kände att hon hade mer att ge när de var uppe i Mora och hade klarat av Tjejvasan.
– När jag ändå var där och min familj skulle åka Vasaloppet så kunde jag lika gärna åka det också, säger Sofia som åkte 90 kilometer till i spåren från Sälen till Mora och då bestämde sig för att göra både tjejklassikern och den vanliga klassikern samtidigt.
Utöver Vasaloppet är det Vätternrundan 315 kilometer, Vansbrosimmet 3 kilometer och Lidingöloppet 10 kilometer som gäller för en vanlig klassiker.
Nu har hon dubblat i tre av fyra moment. Kvar är Lidingöloppet under lördagen och Rosa Bandet-loppet under söndagen.
– Jag får se hur det känns i benen efter lördag.
Hur ska man förbereda sig inför en sån här grej?
– Det gör jättemycket att träna. Om du har pannben klarar du det mesta, men om du har grundkondition kan du njuta lite av loppen också. Hitta kompisar att köra med om det känns läskigt. Vi är fem tjejer som gör det här tillsammans och passar på att göra en rolig grej av det. Vi åker iväg på träningshelger tillsammans där vi umgås och har roligt.
Vad behöver man träna mest på om man vill göra en klassiker?
– Skidor. Det är inte lätt i nedförsbackarna när spåren är uppkörda. Då kan man skada sig om man inte har tränat in tekniken. Uthållighetsmässigt är det cyklingen man behöver träna på mest eftersom man håller på så länge. Har man ingen kondition på cyklingen tar det knäcken på en. Simningen är lättast då det är kortast sträcka.
Hur tränar du?
– Det är olika, men ofta springer vi med jobbet på lunchen två gånger i veckan cirka tre kilometer varje gång. När vi träffas med tjejgänget springer vi längre. Annars cyklar jag till och från jobbet när vädret tillåter och kör spinning.
Vad ska man tänka på när man genomför de olika loppen?
– Ha med lite godis eller druvsocker. Inga kex för de fastnar i gommen och så blir man törstig. Stanna vid alla stationer för att ta en liten paus och äta och dricka något. Vissa vill bara ha en bra tid och stannar inte, men jag vill kunna njuta lite av loppen också och skulle krascha senare om jag inte stannade till ibland, säger Sofia och fortsätter:
– Utöver träningen är klädseln också viktig, både under och efter loppet. Exempelvis kan det vara svinkallt när du cyklar Vätternrundan på kvällen och natten medan det blir jättevarmt senare på dagen. Se till att duscha efteråt och ta på dig varma kläder och sköna skor. Jag brukar göra en kom ihåg-lista för att inte glömma viktiga saker.
Förutom att träna kondition och teknik i de olika momenten finns det något annat man kan behöva träna på också, enligt Sofia.
– Dels behöver man lära sig att arbeta sig igenom när man har håll, och sen så behöver man träna på att äta samtidigt som man springer eller cyklar för det är inte så lätt.
Det låter som att det är ganska jobbigt att genomföra allt det här?
– Yes-känslan när man kommer i mål gör att det är så värt det. Det är så himla skönt att klara av det. Man måste testa sina gränser och inte vara i sin komfortzon hela tiden.
Tips inför Lidingöloppet?
– Börja långsammare och gå om du känner att du behöver det i uppförsbackarna, för Lidingöloppet är ett terränglopp som inte är platt.