– Nu när jag är skadefri kan jag börja bevisa för mig själv att jag kan spela bra. Jag är hur glad som helst, säger Cornelia Lister och bjuder på ett av många leenden under vår pratstund.

20-åringen kommer från den senaste tävlingen i Malmö med en turneringsvinst i bagaget. Den fjärde av fyra möjliga i Vintertouren, en nationell serie med svenska toppspelare. Ett fint slut på tennisåret som tog rejäl fart efter sommaren – det var då det vände för Cornelia Lister.

Som 16-åring var hon rankad som 13:e i Europa sin åldersklass. Men talangen från Linköping kände hela tiden en smärta i högerarmen, biceps gjorde ont vid både serve och slag. Inte så att hon direkt sa stopp, hon fortsatte träna och spela matcher trots att hon kände att något var fel.

– Jag kände av smärtan i varje match, varje träningspass i fyra år. Jag har förlorat många jämna matcher genom åren på grund av det. Jag klarade inte av att hålla upp spelet i slutet på matcherna. Det är därför det har gått bättre i dubbel de senaste åren, där slår man ju inte på varje boll, säger Cornelia Lister.

Tänkte du sluta?

– Ja, flera gånger.

Det tog ett oräkneligt antal besök hos olika läkare under flera års tid, innan hon äntligen fick svar på vad som var fel. Hos Helena Frej i Linköping kom lösningen som fick Cornelia Lister att tro på tennisen igen.

– Hon har räddat min karriär. Hon är som min gud. Dessutom är hon grym som både fystränare och mental coach. Jag har henne att tacka för mycket.

Det var bicepsen som gjorde ont, men problemet kom från en svag och stel nedredel av ryggen. Ryggraden var sned och en nerv kom i kläm – därav smärtan i armen. Behandlingen inleddes direkt, Cornelia tog helt spelledigt under en månads tid i höstas för att jobba upp musklerna – och kom tillbaka bättre än någonsin. Nu är hon helt fri från besvären.

Framgångarna under hösten har inte låtit vänta på sig, hon nådde final i en internationell tävling i Norge i november. Men pricken över i kom för några veckor sedan när Linköpingstjejen fick vinna SM-guld med Malmöklubben Fair Play. Hon var själv en stor bidragande orsak till lagsegern med vinst i både singel- och dubbelmatchen mot Helsingborg – som hade både Johanna Larsson och Sofia Arvidsson i laget.

– Otroligt skönt. Jag kände press att vinna men lyckades, dessutom på hemmaplan och med mycket folk på läktarna. Det var häftigt, säger Cornelia.

Född i Oslo, men svensk med Linköping som bas sedan sjuårsåldern. Cornelia Lister tillbringade många av ungdomsåren i TK Saab, och det är hit hon nu återvänder om än tillfälligt. Det blir en hel del träning med förra tränaren Roger Stenquist, och sparring mot en av Sveriges bästa juniorer på killsidan, Marko Vejnovic.

Planen är naturligtvis att klättra på världsrankingen, men i tennisvärlden är konkurrensen stenhård och 20-åringen får jobba sig upp från den lägsta kategorin, 10 000-dollarstävlingar, på ITF-touren. Steget till stjärnfyllda WTA-touren är fortfarande långt, men Lister är fortfarande ung och har tid att utvecklas.

– 2015 ska jag spela många tävlingar i Europa och jobba på min ranking.

Målsättningen i framtiden?

– Garanterat att bli topp hundra i världen, både i singel och dubbel.

Vad behöver bli bättre?

– Det vet jag inte om jag vill avslöja, haha. Jag vet vad jag ska jobba på, den närmaste tiden blir det i alla fall mycket fysträning för att vara redo inför nästa år.