Guldpokalen stod i Stadium Arenas korridorer. Redo att plockas fram om Luleå hade vunnit matchen och därmed finalserien med 4–2 i matcher.

I halvtid stod det 41–27 till Luleå. Som mest ledde norrbottningarna med 17 poäng.

Dolphins var i en sällan skådad brygga.

– I halvtid sa vi att, vad som än händer, så måste vi gå ut och avsluta med värdighet, säger Kjellbom.

– Vi har hämtat upp stora underlägen tidigare under säsongen. Men visst, i en final mot Luleå är det så klart svårare.

Det är något alldeles speciellt med den här Dolphins-upplagan – och de visade laget tydligt när de vände och vann med 95–90.

Ett resultat som ingen såg komma inför den fjärde quartern då Dolphins fortfarande låg under med åtta pinnar.

Artikelbild

– Man får inte ta ut nånting i förskott. Luleå kände kanske att de hade guldvittring. De tog ett par riktigt korkade beslut när de ledde som vi tackar för. Vi tog vara på chanserna när vi väl fick dem, säger Joakim Kjellbom och pustar ut sittandes på golvet efter slutsignalen.

Det gjorde Dolphins sannerligen. Efter en matchstart med låg energinivå skruvades temperaturen upp till max. Trycket på läktarna ökade för varje poäng som hemmalaget närmade sig.

Artikelbild

Och när de var i ledning första gången kokade det.

Det krävdes dubbla förlängningar för att kröna en segrare. Ett heroiskt kämpande Dolphins drog det längsta strået.

Artikelbild

Hur upplevde du förlängningen?

– Jag har sagt det tidigare. När matchen är jämna är vi bra. Vi är mentalt starka och gillar när det står och väger.

Artikelbild

Joakim Kjellbom har varit med i många år och varit med om många lagkonstellationer. Han öser beröm över moralen i det här laget.

– Om det bara hade varit moralen, då hade vi vunnit SM-guld direkt. Jag är stolt över laget, men vi är inte alltför nöjda för det utan siktar in oss på fredagens batalj, säger Joakim Kjellbom.

Artikelbild

Känner du att ni kan åka upp till Luleå utan press?

– Absolut. Det känns kul. Men vi kommer inte dit för att spela. Vi vill verkligen vinna och ska se hur långt det räcker. Nåt mer kan jag inte begära av laget.

Vinnaren på fredag blir svenska mästare. Kjellbom och Dolphins åker dit med positiva tankar, trots att det blivit idel hemmavinster i finalen hittills.

– Vi var lite närmare i förra matchen. Vi förlorade mer på egna misstag än att de var bra. Det kanske sitter lite i huvudena på dem efter det här. Nu har de pressen på sig. Vi kommer taggade till tusen.