Det var underhållning utan dess like i Sporthallen när LVC tog emot Hylte/Halmstad i finalmatch två. På läktaren var det runt 450 personer, trots att det kändes som det var ännu mer folk på plats. En jämn match mellan två av Sveriges bästa lag är sport när det är som bäst.

När jag satt där på läktaren tänkte jag tillbaka på den första volleybollmatchen jag bevakade. Det var ute i Habo när jag jobbade för Jönköpings-Posten och där den lilla ortens största händelse var just volleybollen. Jag var helt chockad när jag gick in i den lilla hallen som bjöd på en otrolig inramning. Passion, känsla och gemenskap var det som genomsyrade allt omkring den stora lilla sporten i byn. När jag försöker jämföra dessa lag – trots att såklart Linköping är flera snäpp bättre än Habo – är det ändå en fördel jag ser att Habo har. Det är att de inte behöver konkurrera med de sporterna som är större i Sverige. Där finns varken något stort ishockeylag eller något fotbollslag med större framgångar.

Nu när finalspelet är igång ökar såklart publikintresset en aning för volleybollen i Linköping, och speciellt nu när alla andra sporter åkt ur sina slutspel. Men vore det inte en idé för LVC att kanske spela några av sina grundseriematcher på mindre orter omkring Linköping. Jag tror att till exempel befolkningen i Boxholm, Mjölby eller Skänninge skulle se det som en stor händelse. Det hade inte bara varit smart rent publikmässigt men också marknadsföringsmässigt. Nu menar jag inte att det här ska ske hela tiden, men vid några enstaka matcher som man kan marknadsföra hårt. Det tror jag är bra både för sporten, för laget och för volleybollen i stort.