– Man kan väl lätt säga att det blev lite rörigt innan match, sa lagledaren Fredrik Staaf och pressade fram ett leende.

Förlusten med 43–47 gick inte att snacka bort.

Nässjö var bättre under den andra halvan av matchen och vann till slut rättvist.

Artikelbild

| Jonas Davidsson och Piraterna föl i den allsvenska premiären.

Men det var inte så mycket det som eftersnacket, eller snarare försnacket, kom att handla om.

För hemma i sjuksängen låg lagkaptenen Daniel Davidsson och fick följa matchen via Östgöta Medias liverapportering. På morgonen vaknade han nämligen med magsjuka och han blev allt sämre under dagen. Till slut, på eftermiddagen, tvingades han ta beslutet att lämna återbud till matchen.

Vi fick tag på honom via sms:

– Nu på kvällen mår jag lite bättre, men jag har inte kunnat äta något så energin är inte på topp.

Han fick dock göra en insats inför matchen genom att ta upp sina cyklar och besikta in dem, och sig själv. Sen kunde han få ett läkarintyg och lämna arenan.

Nån regel sa nämligen att man fick åka Riders replacement för honom och låta andra ersätta i hans schemalagda heat.

Nu när han hade cyklarna på plats kunde reserverna ta hans fyra heat att dela på.

Fredrik Staaf, lagledaren, igen:

– Vi fick signal från Daniel ganska tidigt att han möjligen inte skulle kunna åka men var hela tiden inställda på att vi skulle få ersätta honom med riders, att alla de andra förarna skulle få ta hans heat. Och då kändes det lugnt.

Men sent gick sanningen upp för lagledningen.

– Eftersom Daniel inte åkt någon seriematch ännu får han inte ersättas på det viset. En regel vi givetvis borde haft koll på, men både Jerry (Bengtsson, assisterande lagledaren) och jag har civila jobb vid sidan om med fulltecknade dagar och det helt enkelt inte fanns tid att kolla upp det här ordentligt.

– I elitserien hade det här aldrig hänt eftersom man har en sportchef som tar hand om den typen av frågor, men det är som det är nu. Vi förlorade mot ett bättre lag och det oroar mig mer att vi åkte så fel på banan och släppte många poäng till motståndarna. Det måste vi titta ordentligt på till nästa match.

Jonas Davidsson tog 12 poäng och var tillsammans med Linus Sundström (13) bäste poängplockare. Men har var givetvis besviken efteråt.

– Tjurigt att förlora när det kom så mycket folk och tittade. Men det är tufft att förlora en av våra heatledare, där får vi kanske räkna bort sju-åtta poäng och därmed segern i matchen.

Men ni leder ju med tio poäng efter fem heat. Vad hände sen?

– När de hittade rätt så åkte de lika fort som oss, samtidigt som vi gjorde en hel del misstag på banan. Det är många bra förare även i allsvenskan och det kommer bli fler tuffa matcher.