– Adrenalinet man får under en fotbollsmatch går inte upp mot en specialsträcka rally. Tävlandet lockar och jag gillar att köra bil, att ha kontroll över bilen, säger han.

Mats Andersson, uppvuxen i Skeda udde söder om Linköping, är en mångsysslare inom idrotten.

I ungdomen spelade han fotboll i Gammalkil, något som utvecklade sig till chanser på elitnivå i Åtvidabergs FF. Han åkte också längdskidor, kunskaper som lett till att han genomfört Vasaloppet fem gånger.

Artikelbild

| Premiärdags. Mats Andersson från MK Kinda har längtat länge. På söndag drar den östgötska rallysäsongen i gång när klassikern Skänningeknixen körs. Rimforsaföraren är en av favoriterna i sin klass i den Peugeot 307 som han köpte i fjol.

I ÅFF satt han mest på bänken, men gjorde ändå totalt ett tiotal superettan-matcher under sina sex år i klubben 1999–2005.

– Det var roliga lag att möta med B-laget då, Malmö FF och sånt, minns han.

Motorsportintresset kom via familjen, pappa Anders körde rally, och även storebror Mikael höll på.

Mats Andersson började med folkrace som 16-åring, rallycross som 20-åring och rally som 23-åring. Snabbare och snabbare bilar för varje grenbyte.

Bästa meriterna är några segrar i rallysprint-serien och några DM-tecken.

– Jag brukar bara köra ett tiotal tävlingar varje år, säger han.

Andersson säger att han inte kör så publikfriande, men vägvinnande och med få misstag. Svagheten är i så fall att att han inte riktigt vågar attackera in i det sista på sträckorna.

Teamet består av ständige kartläsaren Mattias Edvardsson, Linköpings MS, som Mats också jobbar ihop med. Mats Johansson hjälper till som mekaniker, liksom pappa Anders. Sedan är kompisarna Ronny Arvidsson, Filip Skarin och Martin Blomgren alltid med på tävlingarna.

Rally är en lagidrott också, det är inte bara upp till föraren om det ska gå fort och sluta med bra placeringar.

– Det är jättevärdefullt att alla är med. Utan dem skulle jag inte kunna köra, särskilt inte SM-tävlingar, säger Andersson.

Bilen, en Peugeot 307, köpte han i Danmark i fjol. Då gjordes bilen om till svenska reglementen och i år har det bara blivit lite finjusteringar. Det är en snabb bil i nya grupp H. Kindaekipaget utmålas på söndag till en av favoriterna till segern i premiären Skänningeknixen.

– Målet är alltid att vinna, men jag är nöjd om jag kommer trea. Det finns andra som är snabba också, säger Mats som gillar asfaltsunderlag, vilket Skänningeknixen erbjuder.

Fortsättningen av säsongen innehåller SM-tävlingar, bland annat Linköping i höst och Sydsvenska rallyt i sommar. Budgeten för de tio tävlingar han planerar är ungefär 150 000 kronor.

Billigare är folkracen, en sport som Mats fortfarande håller fast vid. Han vann Folkracefestivalen i Motala 2009, då han för övrigt gjorde en familjedubbel när pappa Anders samtidigt vann veteranklassen. Festivalen gillar han och han ska till Dunteberget i år igen.

– Men det har blivit lite för mycket pengar i folkrace, vilket inte var meningen, menar han.

Målen i framtiden är att vinna ett SM-rally, och att träna ett fotbollslag lite högre upp i serierna. Nu är Mats inne på sitt andra år som tränare för Rimforsas damlag. Tjejerna födda 2002, som nu är uppe i damlaget, har han haft hand om i nio år.

– Det är många som brinner för föreningslivet här i Rimforsa och det är kul, jag brinner för fotbollen också. Vi hoppas vinna fyran, säger mångsysslaren.