Jubel efter andra raka SM-guldet förra hösten, men 2018 har på många sätt varit en vandring i mörker för mästarlaget och när vi nu slår oss ned med Christer Mård för att prata nutid och framtid hymlar han inte om det ansträngda läget.

Han ställer ifrån sig kaffekoppen, lutar sig tillbaka i soffan på fiket och säger:

– Med tanke på vad som hänt är läget lika pressat, om inte ännu mer, än tidigare. Turbulensen är skitjobbig. Det är den tuffaste period jag varit med om i klubben, det kan jag ärligt säga. Och snart får vi leta efter en ny tränare, oavsett om det sker nu eller om några månader. Det blir ytterligare en process som skapar oro och slitningar internt.

Artikelbild

| Christer Mård.

Vad gäller skilsmässan från Marcus Walfridson, som plockades in för att ersätta Kim Björkegren men fick lämna efter mindre än ett halvår, är den inte heller klar. Mård bekräftar att man inte kommit överens efter avskedet.

– Det är en segdragen och slitsam process. Nu vet vi att det finns ett slut, båda parter har rätt att säga upp avtalet till sista november, men jag hoppas och tror att det är löst inom någon eller några veckor.

Utöver tränare ska också rekryteras en ny klubbdirektör efter Maria Hagström. Mycket talar för att det kan bli en kombinerad tjänst som klubbdirektör och sportchef och att det fortfarande dröjer har till stor del med ekonomi att göra.

– Från början tänkte vi att tar det lugnt för att se vad vi behöver för att ta nästa steg. Sen har vi med tränarturbulens och annat upptäckt att vi även måste justera i ekonomin. Nu får vi vänta tills vi känner att vi är tillräckligt stabila.

Just nu har ni helt enkelt inte råd?

– Det skulle jag säga. Det har ändrats på kort tid.

Vad gäller spelare öppnar snart transferfönstret och Christer Mård räknar kallt med att det kommer att hända saker med truppen.

– Det vore fel att säga några namn nu, men det blir skiften hos oss också, säger han.

Både in och ut?

– Ja, det måste det bli.

Klart är att korttidskontraktet med Natasha Dowie går ut om några veckor. Blir hon kvar? Tveksamt. Vad händer med Marija Banusic som säkerligen inte vill sitta kvar på bänken? Oklart. Vilken målvakt plockas in för att ersätta Hilda Carlén? Besked inom kort.

– Vi har inte gett upp allsvenskan, men ska inte bortse från att det är många poäng upp. Det känns bra att vi också har Champions league att se fram emot i höst. Kanske är det där som vår stora satsning får ligga i år, säger Mård och pratar i termer som att ”se över det vi har” och ”börja om”.

– Vi måste säkerställa den sportsliga delen. Hitta en långsiktig tränarlösning, en struktur och ett lag som vi kan bygga på. Det här ska bli vårt kommande topplag. Komma tillbaka till en utvecklingsmiljö dit unga spelare söker sig.

LFC-basen har flera gånger tidigare haft synpunkter på den ojämlika idrotten och kritiken finns kvar, även om han håller med om att fotbollen i jämförelse med de allra flesta andra är mycket väl gynnad ur ett damperspektiv.

– Absolut. Så är det. Men vi befinner oss ändå i 2018. Det borde inte se ut på det här sättet. När man blir pensionär har så mycket mer tid att tänka. Mest tänker jag på hur ska LFC kunna ta ett steg till? Vi har vunnit två år i rad, men det ger inget extra. Av 100 procent är det 80–85 som är knutna till personalkostnader. Det var likadant för tolv år sedan om än på en lite lägre nivå. När ska det löna sig bättre att vara bra? Ska det vara en ekonomisk fördel att vara lite sämre?

En timme går fort i Christer Mårds sällskap.

Det blir mycket sagt och utöver det som ni läst här hade gått att göra lika mycket till.

Han tar de sista dropparna av kaffet och säger:

– Det är naturligtvis inget självändamål för en idrottsförening att göra stora överskott och sätta in pengar på banken. Men samtidigt måste du skapa någon slags grundtrygghet och det är bara att erkänna att vi inte har lyckats med det.

– Varje år lever vi och många andra för stunden, ser till att vi klarar oss och är glada om det blir 60 000 kronor över när året är slut. Du påverkas av känslan att ständigt befinna dig i ett halvpressat läge. Det är tufft att alltid ha det tungt. Hur länge finns orken och glöden?