När SM-finalserien startar på tisdagskvällen i Växjö är det ett utvilat hemmalag som kommer till spel.

Laget vann sin semifinalserie mot Malmö i fyra raka matcher och fick hela förra veckan till träning och vila. Laget tog tre dagar helledigt innan finslipningen började.

Skellefteå avgjorde först i fredags kväll mot Djurgården, 4–2 i matcher, och har sedan dess haft två träningsdagar och en ledig dag.

Många skulle se det som en fördel för Växjö – men JVM-forwarden vänder på det.

Jag känner mig pigg och kry. Jag tror bara det är positivt att vi har spelat längre, säger han.

Finaldebutant

Skellefteå gör sin sjunde SM-finalserie på de åtta senaste säsongerna. För Söderlund är det dock premiär.

Det ska bli jätteroligt, det är inte många som får uppleva det här under sin karriär.

Skellefteå må ha prenumererat på SM-finaler tidigare, men den här säsongen var det få som trodde på Västerbottenslaget. Länge stod laget och föll med superkedjan, OS-trion Joakim Lindström, Oscar Möller och Pär Lindholm.

I slutspelet har varenda formation klivit fram.

När OS-kedjan åkte i väg till Pyeongchang snackade vi andra om att vi måste ta tag i det här. Då hade vi inte den att lita på. Vi var tvungna att steppa upp och vi fick mycket självförtroende av det.
Personligen känns det jättebra, jag tycker jag har skapat mycket målchanser och fått lite utdelning. Vi har bra stäm i formationerna, säger 20-åringen.

"Inget fokus"

Han har själv gjort fyra mål i slutspelet och är delad trea i den interna målligan – med ytterligare tre spelare – bakom Möller (sju mål) och Lindholm (sex).

På tisdagen ser det ut som om Skellefteås målhungriga forwards slipper skadade OS-målvakten Viktor Fasth och i stället ställs mot Viktor Andrén.

Det är inget vi lägger fokus på, utan vi går ut och kör vem det än är som står, säger Söderlund.